Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 16.01.2019.
19:28
Vestionline A

Ukleti igrači

Upravo zahvaljujući najvrlijim preobraćenim hrišćanima, crkvene igre su se pretvorile u blud i razvrat. Njima, naime, nije bilo dovoljno da u slavu Bogu i svecima igraju i pevaju samo danju, u crkvi, gde su žene bile odvojene od muškaraca, nego i noću, na crkvenim bdenijima. Uzalud su crkvene starešine prekorevale i osuđivale ovakve postupke.

pixabay.com
 

Razuzdanost se narodu osladila, pa je trajala neprestano, čak je i rasla tako da je skrenula pažnju i samog Sabora. Najviše svešteničko telo je 622. pokušalo da dokaže da praznovanja svetih ličnosti uz igru i pesmu više nisu hrišćanska, nego su se vratila neznabožačkim običajima, iz vremena Dionisijevih i Bahusovih svečanosti. Papa Grgur Treći i Zaharije su polovinom 8. veka objavili prve dekrete protiv razuzdanosti u crkvama, a pojedini episkopi su potpuno obrnuli ćurak: dok su ranije versko igranje nazivali anđeoskim, od tada su počeli u svojim spisima da ga napadaju kao bezakonje.

Prvi hrišćani u Grčkoj, Italiji, Galiji i Nemačkoj su zadržali svoje mnogobožačke igre, pa su se one, prenesene na hrišćanske praznike, igrale i odobravale radi veličanja službe Božje, ali su se upravo u tim zemljama i najpre izmetnule u raskalašnost. Zato su sledovale zabrane. Među prvima je nemački apostol Bonifacije u 8. veku zabranio igre laika, nesveštenih lica i pevanje devojaka, a čašćenje hranom i pićem po crkvama označio kao nedopušteno i grešno. Takve zabrane su bile česte sve do novog doba.

Ponekad se na igrače bacala i anatema, ili su se širile legende o strašnoj kazni koja bi ih snalazila. Najčešća je bila priča nastala u 11. veku u Engleskoj, o tome kako su o Božiću šesnaestorica pijanih seljaka i tri žene igrali na groblju nekog manastira. Kako su vikali, i larmom uznemiravali sveštenika pri božjoj službi, on im je igru najpre zabranio, a pošto nisu hteli da ga poslušaju, sveštenik im je tada, u svetom uzbuđenju, uzviknuo: "Igrajte cele godine!".

Od tada su neposlušni igrači igrali danju i noću, ne mogavši da se zaustave, sve dotle dok arhiepiskop iz Kelna nije kletvu opozvao. Žene su odmah pale mrtve, a muškarci su se od tada tresli celog života, i nikada više nisu mogli pošteno da se razvesele. Prokletstvo drskih igrača pojavilo se u nekoliko verzija tokom narednih vekova i bilo prisutno među svim evropskim narodima, pa i Srbima.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Loj kao začin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online