Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BATALO

Iz Čonoplje, kod Sombora, javlja nam se Dušan Batalo koji navodi da su ovo bačko selo njegovi došli 1945. u projektu kolonizacije, sa Korduna, iz sela Primišlje, opština Slunj. Pa kaže: "Mog prezimena ima u Gornjem Primišlju, Donjem Primišlju (Raletina), Vrelu Mrežnice, u Slušnici kraj Slunja, u Topuskom i u gradu Tuzli ili okolini.

Načuo sam da smo na Kordun došli iz Bosne oko 1630-1650." Ne navodi, međutim, krsnu slavu porodice što bi moglo pomoći u identifikaciji eventualnog srodstva s drugim. Prezimena Batalo i drugih leksički vrlo srodnih (Batal, Batalić) bez podataka o verskoj i nacionalnoj pripadnosti) bilo je na prostoru doskorašnje Jugoslavije, ali izvorno najviše u Hrvatskoj.

Tako su porodice Batalo živele pre građanskog rata devedesetih godina u opštinama: Bjelovar, Vrginmost (Topusko), Vukovar (Benek), Đurđevac, Zagreb, Karlovac, Kostajnica, Nova Gradiška (grad i Staro Petrovo Selo), Novska (Paklenica), Ogulin (Ogulinski Hreljin), Sisak, Slavonski Brod (Orlovac, Slunj (Gornje Primišlje, Donje Primišlje, Mrežnica-Vrelo, Mrzlo Polje, Obljajac, Slušnica, Tobolić i Tuk).

Batal: Nova Gradiška (Vrbovljani) i Slavonski Brod. Batala: Vrbovec (Cugovec) i Osijek (Brešće). Batale: Zadar (Dragove). Batalić: Varaždin (Petrijanec), Drniš (Maovice), Đakovo (Ovčara), Imotski (Studenci) i Split (Solin). Posebno su Batale bile brojne u više sela oko Slunja. M. Radeka je na području Gornjo-karlovačke eparhije zabeležio porodice s prezimenom Batalo ali sa četiri krsne slave: Sv. Vasilije Veliki, Jovanjdan, Sveti Vartolomej i Varnava i Nikoljdan.

Zanimljivo je da u Bosni, bar krajem 19. veka nije živela nijedna porodica ovog ili srodnih prezimena, kao ni u Hercegovini i u Crnoj Gori u novijem periodu. Ista je situacija, ne računajući skorije doseljenike u Srbiju, počev od Stare, današnje BJR Makedonije do Mađarske, obuhvatajući sve tri oblasti Vojvodine. U Sremu od nekih stotinak srpskih porodica takođe nije bilo Batala.

Jedan izuzetak je Šajkaška u kojoj je 1784. u Perlezu evidentirana porodica Batalov! Istražujući značenje prezimena, da nismo znali za opasnu opsenu homonima - pomislili bismo da je bio u pitanju nadimak od turcizma "batal": zapušten (otud i Batal-džamija u Beogradu na čijem je mestu današnja Narodna skupština), ali smo se setili starog srpskog imena Batalo, jednog velikaša koji je Đ. Daničić uneo u svoj "Rečnik iz književnih starina srpskih" a za koji M. Grković kaže da je preko kraćeg oblika Bata - nastao od osnovnih imena Bratislav, Bratoslav i dr. Batalo je bio bosanski velikaš sa dvorskom službom "tepčije": palatin (nadvornik) ili zapovednik straže.

Smatra se da je pripadao familiji Šantića. Batalo se kratko javlja u istorijskim izvorima s kraja 14. veka a poslednji spomen o njemu je iz 1400. Posed Batala bio je u dolini reka Lašve i Sane. Tepčija Batalo, zajedno sa velmožama, bio je među glavnim savetnicima bosanskih vladara iz kraja 14. veka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online