Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 01.03.2018.
17:16
Vestionline A

Devojačke bare čuvaju tajnu

U okrilju planine Maljen, u blizini Valjeva, nalazi se visoravan sa vazdušnom banjom Divčibare. Pripoveda se da joj ime potiče od tragične sudbine jedne mlade čobanice, i to ne bilo koje, nego najlepše devojke u kraju. Ona je, kao i svakog dana, vodila na ispašu svoju stoku i jednog dana se nije vratila. Pronašli su je mrtvu u reci Crna kamenica.

commons.wikimedia.org/Vanilica
Divčibare

Njena zagonetna smrt je poslužila i kao upozorenje da se po planinskim predelima kreće oprezno, pa je visoravan dobila ime Devojačke bare ili Divčibare. Prvi pomen potiče iz turskih dokumenata još 1476. godine, dok je divčibarska klima, izuzetno blagotvorna za ljudsko zdravlje, otkrivena tek u 19. veku.

Tada je knez Miloš Obrenović otkupio Divčibare od jednog turskog bega i često uživao u blagodetima ovog kraja, pa je jedan izvor sveže vode dobio i ime Knez Miloševa česma. Pravi razvoj turizma na Divčibarama je počeo tek polovinom 20. veka. Vrlo brzo je otkriven danas čuveni vodopad zvan Skakalo, koji obrazuje reka Manastirica.

Posebnu zanimljivost predstavlja njegova zaleđena voda tokom zime, jer je led koji se uhvati toliko čvrst da Skakalo postaje idealno vežbalište za alpiniste. Divčibarski, odnosno valjevski kraj i inače je poznat po obilju vodenih tokova, a najpoznatije reke su Crna kamenica, Crna, Krčmarska i Bukovska, kao i reka Kozlica. Divčibare su poznate i kao jedan od skijaških centara u Srbiji, a omiljeno su mesto i za sve koji vole pešačenje.

Zbog prelepih staza izgrađen je i planinarski dom. Na Divčibarama postoje čak četiri rezervata prirode: Čačalački potok, Vražji vir, Crna reka i Zabalac.

Tepih od cveća

Divčibare su poznate po livadama sa mekom travom i po četinarskim šumama, a najveći deo godine doslovno su prekrivene cvećem. Kada u martu počne da se topi sneg, javljaju se jeremičak, vresak i šafran, a u kasnom proleću cveta najlepši cvet ovog kraja, narcis.

Već od juna, Divčibare se pretvaraju u pravi ćilim satkan od cvetova najlepših boja u kojem se, od jula, javlja lekovita žuta biljka lincura. Ovaj kraj je naročito poznat po jestivim šumskim plodovima kao što su divlje jagode, maline, kupine i borovnice, dok brojne vrste gljiva predstavljaju pravi gurmanski specijalitet.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online