Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 21.08.2017.
12:30
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: Smešno je ono što je istinito

Mija Aleksić je dosta vremena provodio po beogradskim kafanama, najčešće sa Severinom Belićem. Zato je početkom pedesetih godina prošlog veka isključen iz Komunističke partije Jugoslavije.

youtube.com/CrniGuja
Mija Aleksić

Naredne decenije Radio-televizija Beograd mu je dodelila nagradu za ulogu u seriji "Ogledalo građanina pokornog", a prema izboru zagrebačke revije "Studio", 1964. je postao najpopularnije TV lice. Nekoliko meseci kasnije dobio je otkaz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, jer je uoči predstave "Tartif došao "u stanju koje mu u potpunosti onemogućava izlazak pred publiku". Mija Aleksić je platio punu cenu neodržane predstave i bio primljen u Narodno pozorište. Ali, u Savez komunista je vraćen tek 1976, godinu pred penziju.

Najteži i najbedniji poziv

"Pisac ostavi delo za sva vremena, kompozitor takođe, slikar sliku. Prava istina o glumcu je ona pre spuštanja zavese", govorio je Mija o svom radu. Često je navodio reči Ive Andića, koji je u "Razgovorima sa Gojom" zabeležio: "Glumački poziv je najteži i najbedniji od svih poziva. Zato je glumcima potrebno da se u životu toliko provode, banče, jedu i piju, kao neki stalni osuđenici na smrt."

Šezdesete godine prošlog veka bila su vremena žestokog obračuna, ideološkog i umetničkog, sa crnim talasom na filmu, pa se Mija povukao sa velikog platna. Zaigrao je tek kad je euforija prošla 1974. u "Užičkoj republici". Ipak, uloge koje su ga proslavile došle su tek bezmalo 10 godina kasnije. I dan-danas se pamti pre svega po ulozi jednog od Topalovića u čuvenoj crnoj komediji iz 1982. "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana, gde su rečenice iz Mijine uloge ušle odavno i u svakodnevni govor. Mija Aleksić je 1983. obleležio 40 godina rada i 60 godina života.

Snimio je TV seriju "Doktorka na selu" i film "Čovek sa četiri noge" sa Radivojem - Lolom Đukićem, a onda je sa Goranom Paskaljevićem snimio još jedan od najboljih srpskih filmova "Varljivo leto '68". Tu ponovo briljira u ulozi dede, predratnog bonvivana i praškog đaka.

Baš kao i u istoimenoj seriji, Milosav - Mija Aleksić je imao svojih Deset božjih zapovesti kojih se stalno pridržavao, i one glase: 1.Uvek počinji iz početka 2. Smešno je ono što je istinito 3. Ne forsiraj ulogu, nego je postepeno osvajaj, ali sa strašću 4. Daj sebi vremena da odigraš sudbinu 5. Igraj estradu kao najvišu komediju 6. Od smeha do suza je jedan korak 7. Voli publiku, ali joj se ne udvaraj 8. Igraj za partnera, jer on igra za tebe 9. Ceni reč, ali i ćutanje 10. Stotu predstavu igraj kao prvu, ali bolje.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online