Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 27.06.2010.
17:48
A

Hodočašće duše

Na putu do duhovnog centra pravoslavlja reporter "Vesti" obišao manastir Prohor Pčinjski, Zejtinlik, Jerisos i probao vino bugarskog manastira Zograf

 

Sveta gora nije prizivala samo monahe i duhovnike, oduvek su ka njoj hrlili i gosti, naročito hodočasnici. Put do Svete gore od Beograda, preko Niša i manastira Prohor Pčinjski, vodio nas je kroz Makedoniju preko Soluna do Jerisosa, gde je bilo dogovoreno noćenje u hotelu velikog prijatelja Srba Kostasa Georgiopulosa.
 

Na dugom i često iscrpljujućem putu od Beograda do Prohora Pčinjskog nezaobilazan odmor za sve putnike namernike je Lozovačka česma, gde se svako može osvežiti na hladnom izvoru "vode života" uokvirenom ikonama.

A onda na dug put do manastira Prohor Pčinjski, gde nas je dočekao namesnik manastira jeromonah Teodor, rodom iz Loznice, koji nas je počastio kafom i blagoslovom za put.


Na makedonskoj granici carinici nas savetuju kako da stignemo do sledećeg odredišta - sela Staro Nagoričane. U njemu živi mnogo Srba i tu se nalazi crkva Svetog Đorđa, ali i pećina isposnica u kojoj se nekad podvizavao i živeo sveti Prohor Pčinjski.

Kad se nebo rastavi


Slave nas je odvezao do Hilandara da ne pešačimo po vrućini. U manastir Zograf došao je skoro slučajno, ali je onda počeo da izučava pravoslavlje i sve što ima veze sa njim. - Svašta sam doživeo. Jednom sam krenuo na put po Svetoj gori kada su nebo prekrili crni kišni oblaci. Sa mnom je išao i jedan sveštenik koji se celim putem molio da ne bude kiše. Molitve su uslišene i nebo se odjednom rastavilo na dva dela - oblaci su se razmakli i zasijalo je sunce. Tako stigosmo do kraja puta, a ni kap kiše nas nije pokvasila - priča Slave.

Legenda kaže da je ovaj isposnik predvideo vizantijskom vojvodi Romanu Digoenu da će postati car, a kad se to obistinilo, zahvalni Diogen je isposniku u čast podigao manastir Prohor Pčinjski.

Čuvar srpskih vojnika


Ko putuje prema Solunu ne može da propusti odlazak na srpsko vojničko groblje Zejtinlik. Čuvar i domaćin groblja, starina Đorđe Mihailović (82), kao iz topa recituje stihove Vojislava Ilića mlađeg, uklesane na ulazu u mauzolej.


- Iz Prvog svetskog rata na Zejtinliku je sahranjeno 8.000 Srba, 6.000 u kosturnici ispod spomenika i 2.000 u grobovima okolo. U Prvom svetskom ratu svi saveznici su bili zajedno, Francuzi, Englezi, Talijani i tri i po godine nisu uspeli da ni za metar pomaknu liniju fronta, a Srbi su za samo jedan dan razbili taj front. Nema više živih Solunaca jer je poslednji umro pre tri godine - priča starina.


Kostas Georgiopulos, vlasnik hotela "Gkeea" u Jerisosu, dočekao nas je s osmehom i raširenih ruku. Ponudio nas je kafom, hladnom vodom i pićem, a mi smo mu uzvratili domaćom šljivovicom.

Međutim, i on je imao "konja za trku" jer je točio staru rakiju iz okoline Niša iz drvene pljoske koju je dobio na dar od jednog svog redovnog gosta. Priča je tekla na srpskom, a pomalo i na nemačkom, pošto je Kostas penziju zaradio u Nemačkoj.


U Jerisosu pored glavne plaže nikao je restoran "Opanak", koji drži naš čovek Predrag Mitrović. Restoran je okićen srpskom trobojkom, a na televizoru se vrte kanali iz Srbije. Mitrović je radio u Austriji, a poslednje tri godine je ugostitelj u Grčkoj.

Pričao je o dugovima u koje je uleteo zbog restorana i da strahuje od loše turističke sezone, jer ekonomska kriza i nemiri u Atini i Grčkoj mnoge tradicionalne goste odvraćaju od odmora u Grčkoj.

Nesuđena federacija


Sutradan nas je Kostas ispratio uz doručak i kafu iz svog hotela i poželeo nam srećan put do Uranopolisa i dalje do Svete gore.


Posle dvočasovne vožnje brodom "Sv. Pantelejmon" stigli smo do jedne od sedam malih manastirskih luka. Posle noćenja u skitu Sv. Andreja i manastiru Kastamonit, put nas je naneo u bugarski manastir Zograf.


Glavni arhitekta u manastiru Slave Bezuhanov, koji veoma dobro govori srpski, predstavio nas je starešini manastira igumanu Amvroziju, a sutradan odveo u vinski podrum koji je spreman za vino sa manastirskog imanja na Svetoj gori. Za sada peku rakiju od višanja i šljiva i čuvaju u buradima pravljenim u Bugarskoj.

Vino se pravi od grožđa dovezenog iz Bugarske i čuva u buradima od 2.500 litara.
- Od svih manastira najbolje sarađujemo sa Hilandarom, rado odlazimo kod njih ali i oni dolaze kod nas. Obično razmenjujemo iskustva u sađenju vinove loze i podizanju vinograda - kaže s osmehom Slave Bezuhanov, noseći 10 litara crvenog vina u plastičnom kanistru.

Šapka Ratka Mladića


U kosturnici, podrumskom delu mauzoleja na srpskom vojničkom groblju, ispisana su imena sahranjenih Srba, a ovde se nalaze i pokloni koje su ostavljale brojne delegacije, grupe i pojedinci. Tu su ratne zastave srpskih jedinica i njihovi simboli, oficirske kape, među njima i šapka pukovnika Ratka Mladića, rakija s medom sa Ozrena, šljivovica iz okoline Užica, posude sa zemljom iz mesta odakle su oni koji su ovde sahranjeni...


- U manastiru Zograf nalaze se dokumenti, karte, pečati i potpisi trojice monarha o osnivanju Balkanske federacije između Bugarske, Srbije i Rumunije. Prema ugovoru koji su potpisali tadašnji vladari, svake godine na čelu federacije bio bi monarh iz druge zemlje. Tu je i zastava te nove federacije koja nikada nije zaživela, jer to nisu dozvolili Englezi i Francuzi - kaže sa žaljenjem Slave Bezuhanov i veruje da bi istorija Balkana išla sasvim drugim tokom da se to ostvarilo.


A u luke Svete gore neprestano pristiže reka monaha, sveštenika i posetilaca sa svih strana. Svi oni žele da dožive taj neki drugi, za današnjeg čoveka neobičan svet, u kojem vreme ne igra važnu ulogu, a molitva, poseta manastirima, skitima, crkvama, kelijama i staništima predstavlja izvor neke nove snage, one koja nam je potrebna da preživimo svakodnevicu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online