Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 27.06.2010.
20:52
Vestionline A

Prvi odsvirao "Marš na Drinu"

Čuveni "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog nastao je u vihoru Prvog svetskog rata, a prvi ga je u Beogradu izveo Predrag Gračanin, violinista rodom iz Valjeva. Zato je kasnije uzeo običaj da nastupe u kafanama započinje i završava uvek isto, "Maršom na Drinu".

Predrag Gračanin

Predrag nije bio samo izuzetan majstor na violini, nego i za kafanski štimung. Umeo je da raspoloženje dovede od veselja do usijanja. Radio je kao šef orkestra u poznatim beogradskim kafanama, poput "Toplice", "Uroševe pivnice", "Kod Kolarca".

Izmislili provod


Dnevni list "Pravda" od 6. januara 1935. doneo je oglas tada popularne "Uroševe pivnice", koji je izumeo krilaticu "ići u život" koja dan-danas označava večernji provod, zabavu. Tu piše: "Beogradski život. Restoran je iz osnova renoviran, raspolaže odličnom domaćom kujnom kao i svima gurmanskim specijalitetima sa roštilja, svake srede i petka riblja čorba. Od danas, pa svako veče za vreme praznika svira najbolji orkestar Predraga Gračanina Valjevca".

Svojom violinom pratio je i mnoge pevačice na glasu, a najviše Vuku Šeherović i Olgu Jančevecku. Repertoar mu je bio bogat, najviše srpskim narodnim pesmama i igrama, ali mu nisu bile strane ni nove, salonske melodije, šlageri i romanse.

Komponovao je i sam. Njegovo delo je i danas omiljena pesma među boemima "Ciganska je tuga pregolema".

Počev od 1928, orkestar Predraga Gračanina svirao je i na radiju, samostalno, ili kao pratnja pevačima kada su snimali ploče. Naročito ga je tražio jedan od najboljih srpskih pevača svih vremena Mijat Mijatović.

Između dva svetska rata braća Gračanin su snimili nekoliko ploča, ali se do danas zadržala samo jedna. Čuva se u Muzikološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i na njoj su dva kola, "Sremčica" i "Oleg", koje su braća sama komponovala.

U porodičnom životu Predrag nije imao sreće. Prvi brak sa suprugom Martom je propao, a iz njega je imao kći Divnu. Ona je bila udata za izvesnog Svetu, policijskog službenika i radila je u trgovini. Imala je divan glas i ko zna da li bi nastavila muzičku tradiciju Gračanina da nije umrla mlada. Sa drugom ženom Pepicom Predrag nije imao dece.

Posle Drugog svetskog rata se penzionisao i povukao u miran život, prodavši deo porodične kuće na Čuburi. Braća su se i dalje volela i poštovala, ali su se sve ređe posećivala.

Primaš Predrag Gračanin umro je tiho, 1969. u Beogradu. Tek poneke novine su ga ispratile malim nekrologom.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online