Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 18.06.2010.
17:18
A

Virtuoz bez notne sveske

U životu violiniste, kažu, postoje četiri stepenice u kojima se razvijaju. To su muzikant, muzičar, muzički majstor i virtuoz. U Srbiji posle Turaka nije bilo dovoljno ni redovnih škola, a kamoli muzičkih, pa se mnogi svirači nikada nisu pomerili sa prve stepenice.

Srpska muzička škola početkom 20. veka

Tek poneko je osvojio već uglednu drugu, a najpoznatiji valjevski violinisti Gračani prenosili su svoj dar sa kolena na koleno, i tako dostigli tu, najvišu stepenicu.

Brata preneo preko Albanije


Predrag i Nenad Gračanin su sa violinom obišli sve velike varoši u Srbiji i već počeli da se spremaju za put preko granice. Ali, izbili su ratovi, najpre Balkanski, 1912. i 1913, pa svetski. Obojica su regrutovani u vojsku, i iz rata izašli sa činovima narednika. Nenad ne bi dočekao slobodu da mu nije bilo brata. Prilikom prelaska preko Albanije, Predrag ga je, bolesnog, sve vreme nosio na leđima, sve do srpske bolnice u Bizerti, u Tunisu, gde su Nenada konačno izlečili.

Slavu svoje varoši i porodice doneli su najpre u srpsku prestonicu, potom još mnogo dalje, do Njujorka i Melburna. Početak im je bio u Gradcu, selu nadomak Valjeva, u kući seoskog svirača Đorđa.

U to doba, polovinom 19. veka, u selima se legalo rano, već sa prvim mrakom, jer su se seljaci plašili veštica i vampira. Svi, samo ne Đorđe. On je jedini smeo noću, za opkladu, da se slobodno šeta grobljem. Zbog toga su ga birali i za seoskog kmeta.


Lozu pravih muzičara, koji su od muzike živeli, osnovao je njegov sin Borko. Jedno vreme se prezivao po ocu, Đorđević, ali mu je kasnije ostalo prezime prema rodnom selu. Od malena je živeo u Valjevu, i tu svirao u narodnim orkestrima.

Ubrzo je okupio sopstvenu muzičku kapelu, kako se to tada nazivalo. Nastupao je i po drugim varošima, sve dok 1900. i neke nije konačno prešao u Beograd. Sa sobom je poveo suprugu Zoru, i sinove Predraga i Nenada. Posle mnogo seljakanja, skrasili su se u Čuburi, staroj četvrti sitnih zanatlija i boema.

Borko je sa svojom kapelom nastupao i van Beograda, po kafanama, gostionicama sa prenoćištem, hotelima. Svirao je i na vašarima, svadbama, slavama. Sa njim su išli i sinovi, koji su tako dobili prve pouke o violini.

Svirajući po salonima u bogatim kućama, Borko je primetio da su otmeniji gosti tražili i pesme koje on nije znao, jer nisu bile srpske. Bile su to kompozicije pisane notama. Zato je dečacima uzeo školovane profesore, kako bi umeli da sviraju i pesme sa notnih partira.

Nenada je upisao i u Srpsku muzičku školu koju je osnovao čuveni kompozitor Stevan Mokranjac. Stari primaš je prihod od sviranja držao kod sebe i delio sinovima koliko im je bilo potrebno. Važio je za pravičnog čoveka. Svi su ga poštovali i voleli.

Malo posle svog 80. rođendana, deda Borko je kao i obično, otišao na počinak. Nije bolovao. Jednostavno je samo legao, zaspao i umro.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online