Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 22.04.2016.
16:53
Vestionline A

Zvona iz klisure

Na tromeđi opština Šipovo, Jajce i Donji Vakuf nalazi se manastir Glogovac, posvećen Svetom Georgiju. Podignut je još u prvoj polovini 14. veka, u vreme vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina Nemanjića, podno starog grada Šrp, ali ga predanje smešta u doba Osmanlija.

wikipedia.org
Manastir Glogovac

Tako se i danas priča da su se narodne srpske starešine u 19. veku, sačekavši pogodan trenutak da dobiju svoj svoj hram, obratile velikom veziru Omer paši Latasu sa molbom da im odobri izgradnju crkve. Vezir, inače poturčenjak rodom iz Like, uputio ih da potraže pristanak od Stambola, ne očekujući da će im to uspeti.

Kada je od sultana ipak stiglo odobrenje, vezir je morao da dozvoli gradnju crkve, ali je besno naredio da ona mora biti podignuta na takvom mestu odakle se neće čuti zvuk crkvenog zvona. Većajući šta da rade starešine su se dosetile da je u uskoj klisuri rečice Glogovac nekada postojao srednjovekovni manastir, te odlučiše da novi izgrade baš na tom mestu.

Janjski sabor

Janjski sabor koji se održava u manastiru Glogovac svake godine za praznik Svih Svetih, jedna je od najvećih duhovnih manifestacija u Republici Srpskoj. Tradicija ovog sabora potiče još od Kraljevine Jugoslavije, i prekinuta je posle Drugog svetskog rata. Na prvom obnoviteljskom saboru, služenjem arhijerejske liturgije, 1991. godine Glogovac je osveštao patrijarh Pavle, a episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma rukopoložio u čin arhimandrita manastira Glogovac. Bila je ovo prva poseta jednog srpskog patrijarha Janju.

Glogovac je oduvek delio sudbinu svog naroda, nekoliko puta je rušen, a prvi put odmah po osvajanju Bosne i Hercegovine 1463. godine. Tada su turske ordije nabile na kolac igumana Joanikija, što je opevano u narodnim pesmama. Prvi put je Glogovac obnovljen 1869, a osveštao ga je mitropolit Dionisije Ilijević i posvetio velikomučeniku Georgiju.

Nešto kasnije, 1875. godine, počeo je bosansko-hercegovački ustanak poznat pod imenom Nevesinjska puška kojim su Srbi pokušali da zbace otomanski jaram. Ustanak je ugušen, a mnoge stare svetinje, ali i one tek podignute i obnovljene, zapaljene su ili porušene. Iako manastir Glogovac tada nije mnogo stradao, njegov opstanak je doveden u pitanje. Drugi put je temeljno obnovljen posle austrougarske okupacije, oko 1892. godine.

Tada je oko manastira podignuto naselje koje je postalo upravni centar Janjske visoravni. Ustaška vlast je 1941. godine, zapalila naselje i kompleks manastira Glogovac, a naredne godine, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice uništila je i crkvu. Obnova manastirske crkve odobrena je šezdesetih godina prošlog veka, a odlukom Svetog arhijerejkog sabor Sprske pravoslavne crkve Glogovac je 1990. godine ušao u sastav novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke. Poslednja obnova manastira preduzeta je 2001. godine. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online