Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 09.07.2010.
17:00
Vestionline A

Spletke vladike Leontija

Veliku grešku je napravio Karađorđe što je beogradskog mitropolita Leontija Lambrovića i nekadašnjeg turskog saradnika oterao u Smederevo, pravo u sedište srpske vlade, Praviteljstvujuščeg sovjeta.

Vladika Leontije

Leontije se pomešao sa ministrima i ubrzo učestvovao u donošenju odluka. Kad se Sovjet preselio u Beograd, vožd je poručio Leontiju da je njegovo prisustvo nepoželjno.

Od tada je mitropolit svim silama počeo da radi protiv Karađorđa, postajući podrivač i špijun. Uzalud se ustanički prota Mateja Nenadović žalio svuda da ga je "vladika mnogo puta pitao i kušao šta su nam Rusi rekli u Petrogradu".

Leontije je rovario među viđenim Srbima, odvraćao ih od saveza sa Rusijom, čak je osnovao stranku od grčkih trgovaca, i tražio od Carigrada da Grka postavi na čelo Srbije. Moguće je da je mislio na sebe, budući da je bio grčkog porekla.

Putovao je po eparhiji i govorio: "Pod Turcima vam je mnogo bolje bilo nego sada. Turcima ste plaćali, barem niste vojevali, a sada i plaćate, i vojujete, i kulučite".
 

Karađorđu nije pošlo za rukom da protera mitropolita jer su ga, i pored svega, štitili ruski poslanici u Beogradu. Tek posle poraza srpskih ratnika na Čegru Leontije je pobegao u Vlašku.

Karađorđe je u tome video zgodnu priliku da se oslobodi svih vladika fanariota, koji nisu bili srpskog roda, i da na episkopska mesta postavi Srbe. Međutim, to mu nisu dozvoljavala kruta crkvena pravila. Mitropolit Leontije vratio se u Srbiju 1811. godine uz pomoć ruskog dvora, ali ga je Karađorđe odmah otposlao u Kragujevac.

Dok je vožd ležao bolestan u Topoli, u avgustu 1813, njegov ljuti protivnik se osmelio da ponovo šeta Srbijom i pronosi glasove da je Karađorđe umro!

U Beogradu je pokušao da podbuni važne trgovce protiv vlasti, ali nije uspeo, pa je, pošto se pokazalo da je Karađorđe živ, krenuo da širi glasove da je ustanički vođ sve svoje imanje već prebacio u Austriju, ne bi li i narod naveo da se masovno preseli na sever, preko Save i Dunava.

U crkvi beogradskoj, pri kraju liturgije, pakosno je govorio "da će Gospod spasti onoga ko ima lađu da se u Nemačku preko Dunava prevesti može". I tu je Leontije video priliku da zaradi. Zaista je kupio lađu i najmio glasnika da poziva lakovernu raju i da je prevozi na austrijsku stranu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online