Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 11.04.2016.
15:43
Vestionline A

Hram sa 18 neba

Prvi zapis u kojem se pominje crkva u Čajniču nalazi se na koricama drevne rukopisne knjige zvane Prolog, uz godinu 1492, što znači da je čajnička crkva nastala mnogo ranije. Star skoro pola milenijuma, Prolog se i danas čuva u riznici ovog hrama, dajući kratka žitija svetaca. Crkvene knjige zabeležile su u Čajniču na prelazu iz 17. u 18. vek siromaštvo, skupoću, bolest i bedu, kao posledice ratova na tlu tadašnje Turske. Ipak, početkom 19. veka čajnička crkva je obnovljena, a oko 1820. godine otvorena je škola za srpsku decu.

wikipedia.org
Nova crkva u Čajniču

U doba popa Tanasija - Taneta Komadanovića sazidana je nova čajnička crkva. Danas se na jednom zaravanku, na ulasku u grad, nalaze dve čajničke crkve posvećene Uspenju Bogorodice: Stara, poreklom iz 15. veka i Nova, podignuta polovinom 19. veka. U ovoj drugoj nalazi se čuvena čudotvorna ikona Bogorodice čajničke. Stara crkva je bila skromna, podignuta na temeljima još starije, razorene prilikom turskih osvajanja. U Drugom svetskom ratu od nje su ostali samo goli zidovi, ali je odmah posle rata obnovljena. Novu crkvu je sazidao 1863. neimar Petar Todorović iz Velesa sa svojom družinom, ukrasivši je ikonama i freskama.

Mesto za teferič

Turski putopisac Evlija Čelebija polovinom 17. veka prošao je čitavo, tada ogromno Otomansko carstvo, pa je stigao i u Čajniče, tako čudno mesto, "valovito i brdovito" kakvo ranije, kako kaže, nije nigde video. U to doba Čajniče je imalo pet muslimanskih i tri hrišćanske mahale koje su, prema Čelebijinom opisu prepune dućana i zgrada za stanovanje, "sve jedna poviše druge". U samom šeheru (gradu) radile su tri medrese, verske muslimanske škole, tri hana i jedan imaret, kuhinja za sirotinju, kao i hamam za imućnije. Čajniče naziva Čelebija teferičnim mestom, jer u njega dolaze ljudi iz okolnih naselja na vašar. O Čajničanima veli da su im žene čestite i uljudne, a muškarci veoma gostoljubivi.

Najsnažniji utisak Novoj čajničkoj crkvi daje krov sa 18 kupola koji prekrivaju unutrašnjost kao umanjeni nebeski svodovi, a ispred ulaza se uzdiže visoki zvonik koji je na samom kraju 19. veka podignut zaslugom Patrikija, izdanka duge loze čajničkih sveštenika Komadanovića. Posle njih je paroha čajničkog došao Jovan Jovanović, koji je čak 50 godina opsluživao svoju parohiju. Nova crkva je oštećena najpre u zemljotresima, potom je italijanska vojska zapalila eksploziv u crkvenoj porti. Tako je stajala sve do pedesetih godina kada je jeromonah Vasilije Domanović uz pomoć mitropolita dabrobosanskog Nektarija i pobožnog naroda počeo da obnavlja ovu veličanstvenu građevinu. Obnovljenu čajničku crkvu osveštao je patrijarh German 1959. godine. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online