Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 07.04.2016.
14:23
Vestionline A

Odbio kraljev ručak

Najnemarniji profesor Velike škole u Beogradu svakako je bio Gligorije Giga Geršić. Na Velikoj školi predavao je rimsko pravo i najčešće je dolazio pred kraj časa ili čak po završetku. Upadao je zadihan, izvinjavao se kako je "slučajno odocnio". Studenti su ga jurili da im potpiše indeks, krojači da proba odelo, portiri da ga podsete na predavanja.

wikipedia.org
Gligorije Gliga Geršić

Kada je postao ministar pravde, zakašnjavao je i na sednice Ministarskog saveta, pa je Jovan Ristić, tada namesnik maloletnog Aleksandra Obrenovića, naredio da se profesoru Geršiću u pozivu za sednicu početak naznači jedan sat ranije od stvarno zakazanog, ne bi li bar jednom došao na vreme. A sve se to dešavalo i zato što je Giga Geršić osim kartanja, duvana, lepih odela i ćaskanja sa ženama mnogo voleo da spava.

Bio je osobenjak. Smrtno se plašio promaje. Neprestano je govorio da je Beograd grad sa najvećom promajom na svetu. Nije hteo da uđe u učionicu dok studenti dobro ne zatvore prozore i vrata kako ga ne bi "uhvatio cug". Oseti li makar dašak, Geršić se odmah vraćao kući. Ni drugih navika se nikad nije odricao.

Govor Sremcu

Plašeći se promaje, Giga Geršić nije išao ni na letovanje kao ostali svet. Kada je Stevan Sremac umro iznenada usred leta 1906. godine u Sokobanji, Geršić se jedini od akademika našao u Beogradu, pa je njemu u dužnost palo da se u ime Srpske akademije nauka oprosti od velikog pisca. O tome je obavešten samo jedan sat ranije. Žena mu je na brzinu ispeglala odelo i on se dovezao pred Sabornu crkvu u poslednjem trenutku. Održao je jedan od svojih najlepših govora.

Jednom prilikom pozvan je u dvor da da pravni savet kralju Aleksandru Obrenoviću. Kralj ga je zadržavao na ručku, ali se Geršić uljudno zahvalio i odbio poziv. Kraljev sekretar, preplašen, davao je očima znak Geršiću da se predomisli, a ovaj se pravio da ništa ne primećuje. Kralj je bio uporan: 

- Ali, zašto, gospodine Geršiću? Da niste bolesni? 

- Ni govora. Zdrav sam k'o dren i gladan k'o vuk. Ali, žena mi je danas spremila omiljeno jelo - punjene tikvice! 

Kralj se nasmejao i naredio da dvorska kola odu do Geršićeve kuće i donesu punjene tikvice. Tek tada je profesor pristao da ruča sa njim. Gligorije Geršić umro je 1918, u sedamdeset šestoj godini života. Prijatelji su mu u kovčeg stavili lepezu, kutiju cigareta i novi špil karata. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online