Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 24.06.2010.
18:59
A

Prvi bioskop otvoren u kafani

Ne pamti se da je ijedan ozbiljniji kafedžija u Valjevu pao pod stečaj ili da mu je propao posao. Izuzetak je bio samo poznati advokat Ljuba Radovanović.

Pivnica "Srbija" u kojoj je otvoren prvi valjevski bioskop


Polovinom 19. veka, kada je u varoši popisano 55 kafana, držao je dve sa konacima.

Međutim, u aferi sa lažnim obligacijama, poznatoj kao Ubski kaiš, Radovanović je zaradio robiju, a malo pošto je pušten na slobodu, ponovo je uhvaćen zbog atentata na Mihaila Obrenovića i streljan sa ostalim zaverenicima.

Koje su opasne koverte


Sava Lazarević, pozivar sreskog načelstva, tačno je znao gde se koji Valjevac nalazi u određeno vreme dana. Pozive, naročito one hitne, sa tri crvene "štrikle", nije im nosio na posao ni kući, nego u kafanu u kojoj je pozivani bio u to veme na mezetu, šljivovici, ručku ili večeri. Sava bi o trošku pozvanoga s nogu popio duplu šljivovicu i prema vrsti i boji "kuferte" ubeđivao ga da li je ili nije "ništa opasno".

 

U to doba Valjevo je dobilo prve otmenije hotele, "Grand" i "Sekulić". Iako su vlasti razvrstale gostionice prema klasama, Valjevci su imali sopstvenu kategorizaciju.

Bilo je mesta u koje čovek od ugleda nikada ne bi zašao, a bilo je i gazda koje nisu bilo koga puštale u lokal. Tako je Buca, kafedžija kod "Granda", nepoželjnim mušterijama još sa vrata vikao: "Nije tu onaj koga tražiš!".

Kafane su se delile i prema stranačkim naklonostima. Znalo se da je "Zlatibor" radikalska kafana, a da su se u pivnici "Srbija" okupljali članovi Demokratske stranke.

Sedeći pred svojom kafanom radikali su neprestano ujedali demokrate, ali im ni ovi nisu ostajali dužni. Još se pamti kako je advokat Andra Miladinović sedeći pred "Srbijom", preveslao svog kolegu iz "Zlatibora".

Taj, radikalski advokat je više puta menjao političko ubeđenje i članske karte, pa mu jedne večeri viče čika Andra: "Gde si sada, zlaćana čelenko?" Onaj iznenađen, ali vraća loptu. A čika Andra nastavlja još glasnije, tako da ga čuju i gosti obe kafane i prolaznici: "Kad su ono Turci terali starog Vujadina u prokleto Lijevno, na glavi mu je bila zlaćana čelenka, baš čelenka od suvoga zlata. Okreće se na sve četir' strane, okreće se kako vetar duva!".

Samo jednom su ove kafane sarađivale, i to kada su u Valjevu gostovali čuveni šabački muzičari Cicvarići. Saobraćaj nije išao ulicom Vojvode Mišića do ponoći, jer je nasred puta postavljen sto sa muzikantima, tačno između "Zlatibora" i "Srbije".

Pred svakom su se okupile mušterije, a muzika je svirala svima, i svima uzimala bakšiš. "Srbija" se prva modernizovala, pošto je 1910. njen vlasnik Tiosav Blagojević montirao prvi stalni bioskop u Valjevu. Kasnije je bioskop radio i u hotelima "Sekulić" i "Central", dok su u "Grandu" izvođene i pozorišne predstave.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online