Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 15.05.2010.
15:33
A

Moć groba bosanske princeze

O Skoplju, nekada bogatom trgovačkom gradu i raskrsnici civilizacija, pisali su i drugi hroničari i putopisci. Podaci o dugoj i burnoj istoriji grada mogu se naći u istorijskim čitankama, leksikonima i enciklopedijama, ali ne i mitovi, legende i verovanja.

Grob natprirodnih moći: Veruje se da pomaže ženama

Oni se, uglavnom kao narodna predanja, generacijama prenose sa kolena na koleno. Koliko da ne padnu u zaborav. Tako je sačuvana i priča o čudotvornim moćima ćerke bosanskog kralja Kzi, čiji se grob i danas nalazi na brdašcu Gazi Baba u istoimenom naselju,


U Skoplju postoje mesta i simboli koji ujedinjuju sve vere i nacionalnosti. Jedno od takvih mesta na kojem se klanjaju i muslimani i pravoslavci jeste grob ćerke bosanskog kralja Kzija.

Za stari kockasti kamen, gotovo crn od 1.000 sveća koje na tom mestu decenijama pale i muslimani i hrišćani, veruje se da je izgubljeni grob kraljeve
ćerke. Tu se pre skopskog katastrofalnog zemljotresa nalazilo i istoimeno turbe.
 

Bajazitova ćerka


U vreme osmanlijskog carstva Jahja paša, zapovednik vojske i ktitor istoimene skopske džamije bio je zet sultana Bajazita Drugog. Bajazitova ćerka je živela u Skoplju. Spomenična obeležja njenih potomaka i danas postoje, mada njen grob nikada nije pronađen. Pretpostavlja se da se nalazi negde oko džamije. I Huma Šah Sultan, žena Mustafa paše, bila je carskog porekla. Bikaj Han je ženski grob, koji se i danas nalazi kod Sultan Muratove džamije. Pojedini istraživači smatraju da je ona ćerka sultana Sulejmana Veličanstvenog (Sidžinli Osmani).

 

Do njega se stiže uskim stepenicama, kojima uglavnom prolaze studenti Prirodno-matematičkog fakulteta. I oni su čuli da grob kraljeve ćerke ima natprirodne moći, da na njega dolaze pripadnici različitih religija nadajući se da će im pomoći u raznim životnim mukama, pa i oni često tu zastaju moleći se i tražeći podršku da što lakše polože ispite.

Neki od studenata, ali i žitelja obližnjih kuća priznaju da im je ponekad nelagodno kad prolaze pored crnog kamena prekrivenog debelim naslagama istopljenog voska.

Kažu da se boje čudnih obreda i rituala koji se dešavaju na tom mestu. Oni svedoče da na grob uglavnom dolaze žene koje tu pale velike bele sveće i kao darove ostavljaju delove svoje odeće i druge predmete.
 

Neki od žitelja obližnjih kuća pričaju da su bili očevici čudnih obreda, propraćenih molitvama i neuobičajenim njihanjem tela.
 

"Jedno jutro, kada sam krenula na fakultet ranije nego obično, videla sam jednu ženu, potpuno golu, umotanu samo u čaršav. Stajala je pored kamena i nešto mrmljala. Kasnije sam od kolega čula da su i oni prisustvovali sličnim scenama obreda plodnosti žena. Ranije sam se takvim pričama smejala, a sada smatram da nešto, ipak, postoji. Čak sam i sama počela da verujem u natprirodne moći kamena, pa pre izlaska na polaganje zastajkujem i molim ćerku bosanskog kralja i njegovu ćerku da mi pomognu na ispitu", kaže studentkinja biohemije Nataša Nedelkovska.

Bikaj han kod Sultan Muratove džamije

Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, grob bosanskog kralja Kzija, u koji je navodno sahranjena i njegova ćerka, nije zaštićen kao spomenik kulture već je samo registrovan. Bilo je više inicijativa da se grobnica obnovi, ali se na tome ostalo.


Ni do danas nije rešena dilema ko je, u stvari, bila kraljevska ćerka i zašto je ona nazvana kraljica Kzi. Prema tumačenjima nekih istraživača, u turbetu je sahranjena devojka po imenu Katerina. Ona je bila ćerka poslednjeg bosanskog kralja Stefana.

Katerinu i njenog brata Žigmunda zarobile su Osmanlije prilikom zauzimanja Bosne. Nakon toga, brat i sestra su primili islam. Sve se to dešavalo krajem 15. i početkom 16. veka. Katerina je živela i umrla u Skoplju, gde je i sahranjena.
 

Od tada pa sve do danas oko čarobnih moći groba ćerke bosanskog kralja isprepliću se istorija, tradicija, mitovi i legende. Neki u te priče ne veruju, drugima ćerka kralja Kzija možda zaista i pomaže.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online