Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Subota 22.05.2010.
18:19
Vestionline A

Kad se ukrste munja i grom

Pokušavamo da od zaborava otrgnemo nazive i značenje raznih verovanja, predmeta i ljudskog ponašanja iz srpske starine.


Bilo je igara među Srbima u Hrvatskoj koja su igrala uglavnom ženska deca, a i malo postarije devojke, kada su i tim veštinama htele da pokažu koliko su spretne, a ne samo ručnim radom i teškim kućnim poslovima. Jedna takva igra se zvala "titranje".

Po dve devojke mogu se titrati, bilo to na jabuke ili na kamičke, a može i jedna sama. Ponekad bi se pomešali i dečaci među curice, ali je titranje ipak važilo za žensku igru.


Jedna devojka uzme da je munja, a druga grom, i tek ako se zna da je o igri reč, mogla se razumeti i narodna pesma: "Već sam stala te gledala, gdje se munja s gromom igra, munja groma nadigrala, s dvema-trima jabukama i s četirma narandžama".

Munja nosi crvene jabuke, a grom žute. Skupa se šetaju, a mogu i da sede. Svaka baca po svoju jabuku uvis, pa je dočekuje u ruku. Potom baca dve, i isto tako ih dočekuje, pa baca sve tri. Onda unakrst hvataju jedna drugoj jabuke, ali tada, dok jabuke padaju, moraju jedna drugu kucnuti po ramenu, i to tako brzo, da još stignu i jabuke da uhvate.


Koja devojka se maši za jabuku, ali je ne uhvati, ta plaća. Prvi promašaj joj se oprašta, ali posle svaki put gubi po jabuku, i igra je gotova kad jedna ostane bez "municije".

Isto je moglo da se igra i na kamičke, s tim što se ova igra ponegde među srpskim graničarima zvala i "piljanje". Svako uzme po pet kamičaka, sedne i razastre ih pred sobom. Onda uzme jedan, baci uvis, i za to vreme grabi sa hrpe jedan, i dočekuje onaj bačeni u ruku. Ovako radi dok sva četiri ne podigne.

U drugom krugu, grabi sa zemlje dva kamena odjednom, pa tri, i na kraju onaj jedan zaostali, i na kraju, sva četiri odjednom, što je posebno teško, ukoliko su kamičci razastrti široko. Veruje se u narodu da će biti kiše kada se deca piljaju. Zato se u vreme vršidbe, kosidbe i žetve nije dozvoljavalo da se igraju ove igre.


Mišanje je bilo igra za starije devojke, ali njima nije bila mnogo zabavna ako im se ne bi pridružili i mladići. Podele se svi u dve grupe, i od marame naprave "miša". Jedni među sobom sakriju miša u ruku, a drugi pogađaju gde je.

Ovi sa mišom drže ruke pred sobom, a oni iz druge grupe pitanjima pokušavaju da otkriju kod koga je. Svaki put kada pogreše, kažnjavaju se svi iz grupe, već kako im "sud" na kraju odredi, obično packama po dlanovima.

Petak 29.07.2011. 19:53
sjajno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online