Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
4
Petak 13.02.2015.
14:59
Vesti A

Knez spasava bludnice

Naredbama i ukazima zvanim "objavlenija" knez Miloš Obrenović je još i pre 1930. godine, kada je Srbija od turskog sultana dobila samostalnost, nastojao da mladu srpsku državu dovede u red.

wikimedia.com
Knez Miloš Obrenović: Svaka ona prostitutka će biti oslobođena bilo kakvih optužbi za dotadašnje prestupe, ako dete u životu sačuva, hrani i odgaja

Videvši tako da se u narodu umnožavaju "bludodejanija", što je bilo jedno ime za bludničenje i prostituciju, pokušao da zabrani narodna prela, a potom, na užas svojih nižih starešina, da bludnice zadrži u Beogradu, i od kazne poštedi svaku prostitutku koja bi dete iz svog bluda "sačuvala i hranila". Za sve to je imao dobre razloge.

Mehane čuvaju red

U izveštaju Beogradskog suda knezu Milošu od 2. aprila 1931. godine određivale su se mere za održavanje reda i van Beograda, a naročita pažnja poklanjala se mehanama, koje su primećene kao legla sukoba i razvrata.

"U Prizrenu da neizostavno i najžešća sredstva upotrebiti, naročito prema našim nevaljalim ljudima pijanicama, koji se po mehanama skiću, i rđavih žena, oko kojih se skupljaju naši nevaljali, a Turci najviše, otkuda bi se i svađa poroditi mogla", stoji u izveštaju suda.

"Doneli su rešenje da svi naši esnafi, trgovački, zanatlijski, a naročito i osobito mehandžijski, učine sve sa svoje strane i tim pripomognu da se mir održava i da Turci nemadu povoda i razloga svađati se i tući. Ko tako ne postupi, da se najstrože kazni, odnosno da mu se zatvori mehana, kojih i inače ima mnogo u Beogradu."

Sud srpski je 8. juna 1827. godine objavio nove mere protiv prostitucije u narodu, a naročito protiv onih prostitutki koje zatrudne, rode decu "iz bluda", a onda ih "različnim načinima more".

U objavi je stajalo da se "bludodejanija u narodu našem srpskom" sve više umnožavaju bez obzira na opomene najviših vlasti, državnih i crkvenih. I ne samo to, nego da prestupnici u još veći zločin padaju, "što nevini plod svoga prestuplenija različitim načinom more, i bez svakog sažalenija skotovima (psima) da ga pojedu bacaju, ili pod zemlju sakriti staraju se, koje i jedno i drugo često na ispitu u Sudu narodnom dokazano je".

Prostitutke su, dakle, neretko svoju neželjenu decu ubijale kako bi "stid svoj pred svetom sakrile, a ne misle da nevina stvorenja more, i da mu dušu od samoga Boga danu oduzimaju, koju im nisu kadre povratiti, i da sebe s tim đavolu i večnoj muci predaju".

Da bi se ovakva "bogomrzna" zlodela makar umanjila ako već ne i iskorenila, svakoj prostitutki, ili bilo kome drugom ko dete iz greha nastalo ubije, sledila je smrtna kazna.

Ali, mudri knez je objavio i da će svaka ona prostitutka biti oslobođena bilo kakvih optužbi za dotadašnje prestupe, ako dete u životu sačuva, hrani i odgaja. Uz to će njena mušterija, sa kojom je ona dete dobila, "sav udadbeni i detetu učinjeni trošak platiti".

Sultanovim hatišerifom 1830. godine priznat je Miloš Obrenović za vladara Srbije s naslednim pravom.

Zato je on nastojao da se mir po svaku cenu održava u celoj zemlji, a naročito u Beogradu, te da se i na taj način pokaže Turcima kako je ne samo knjaz nego i ceo narod za mir i poredak. Beogradskim vlastima je objavljena naredba, a dato i usmeno objašnjenje, kako postupiti da svađe i sukoba s Turcima bude što manje, i da se kavge izbegavaju dokle god je to moguće.

O tom, šta je i kako je Beogradski sud po toj Miloševoj naredbi postupio, vidi se iz izveštaja koji mu je poslat 2. aprila 1831. godine i glasi:

"Što se vladanja našeg tiče u Sudu ovdašnjem, osobito su nam naložili da prema današnjim odnosima našim sa Turcima veliko staranje upotrebimo, kako bi se mir i tišina od strane naše sačuvati mogla... Za žene, pak, koje su kao javne bludnice poznate ovde u Beogradu i predgrađima, da ne bi se i zbog nji' kakova kavga dogoditi mogla, rešili smo da i za vreme iz Beograda u unutrašnjost Srbije proteramo."

Na ovaj izveštaj knez Miloš odgovara beogradskom sudu već 6. aprila i odobrava sve njihove postupke osim jednog: "Samo među ostalim u pismu vašem to Vam odobriti ne mogu, što ste zaključili bludnice iz varoši proterati, i u unutrašnjost Srbije otisnuti. Po svom svetu, gde se god okreneš, naći ćete da su bludnice u varošima, a gdi su varoši da su tu i bludnice. Meni je, dakle, neizvesno, našto mi bludnice u unutrašnjosti zemlje? Kad mi je dobro poznato da su one iz Beograda bludodejstvo i počele, i da bi u unutrašnjosti narod samo bludodejstvu naučile, koji je od veće časti tome jošte stran. Toga radi Vam nalažem da bludnice na miru ostavite, a esnafima zapovedate da svoje kalfe i druge mlađe časnosti i miroljublju uče, da ne bi bludodejstvujući k nemiru kakvom povod dali. Jer ja ovde svakom unapred moju reč zadajem da se ni za jednog neću prifatiti, niti reči prosipati, koji bi kod bludnice postradao, ili život izgubio."

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.02.2015. 23:43
vece bludnice nema od tebe..kumoubice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online