Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 19.01.2015.
15:18
Vesti A

Karakondžule i vile

Karakondžula je ružno, ćelavo stvorenje sa očima nalik na tanjire. Ona ima dugačke ruke nasađene na mali trup i kratke noge sa velikim maljavim stopalima. Muva se noću oko kuće i vreba neposlušnu decu, pogotovo onu koja noću istrčavaju na vrata. Obično se karakondžula sakrije iznad dovratka i čim se dete pojavi, skače mu za vrat, udara ga štapom i odvlači u jazbinu da ga pojede.

Arhiva

Veštice su obično starije žene koje sklope savez sa đavolom ili nekom drugom nečistom silom i zato dobiju velike magične moći pomoću kojih čine razna čuda i po selima i po gradovima. Na primer, mogu da bace čini na svatove, da rasture svadbu ili da učine da mladi par ne može da dobije potomke. One uništavaju letinu, more stoku, šalju zarazne bolesti, izazivaju zemljotrese i oluje, dave ljude, vrebaju i jedu malu decu i čine trista drugih strašnih čuda.

Preko dana je veštice teško otkriti jer se preoblače u obične starice. Ustaju u gluvo doba noći, i krišom, da ih niko ne primeti, bace čini na ukućane da bi tvrdo spavali, a potom se skinu do gola i namažu čarobnom mašću koja je spravljena od tucane zmijske kože, krila slepog miša, zmajeve krvi, osušenih očiju buljine, ljudskog sala, čarobnih trava i vodice. Zatim uzjašu metlu i izlete kroz odžak u noć, da čine pakosti i štete. Obično na trinaesti dan u mesecu veštice se okupljaju u mračnim pećinama, velikom šupljem drveću, ruševinama, gradinama i grobljima. Tu smišljaju buduće pakosti i zlodela.

U verovanjima mnogih naroda, pa i u srpskom, izdvaja se crna mačka za koju se obično kaže da je satanina rođaka, da se u njoj krije đavo ili veštica, da predskazuje smrt i loše događaje. Odatle je proisteklo verovanje da onome kome crna mačka pređe put sleduje neka nesreća, jer je zli demon koji se nalazi u mački presekao njegov životni put.

Izraz "vrzino kolo" upotrebljava se u zamršenim situacijama kada se govori više istina, kada je teško doći do pravednog rešenja ili kada neko toliko iskomplikuje stvari oko sebe da više niko ne može da ih otpetlja i pomogne. U narodnim pesmama ovim imenom se naziva komplikovano kolo koje ne mogu da igraju smrtnici, već samo vile, dobri duhovi, ređe veštice i đavoli. Kolo se igra na tajnim mestima. Ko tajnu otkrije, a da ga pri tome vile ne spaze, ćuti o tome čitavog života, jer ako se slučajno izlane, vile to odmah doznaju i strašno se osvete.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Kumovi i demoni
RIZNICA Pad sa kruške
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online