Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 24.11.2014.
15:48
Vesti A

Čuvari ognjišta

Mnogi očevi se i u naše vreme smatraju nesrećnim ako nemaju mušku decu. Od najstarijih vremena dobiti sina značilo je dobiti naslednika. Za kćeri se znalo da će se udati i otići iz kuće, a sinovi su bili velika pomoć u poljskim radovima, ali to nisu bili jedini razlozi. Ovakav odnos prema sinovima imao je i religioznu podlogu. Žena je u drevna vremena i kod mnogih naroda smatrana kultno nečistom, te, prema tome, nije mogla obavljati religiozne obrede.

Ili muško dete, naslednik, ili... ništa
 



Najvažniji obred bio je održavanje domaćeg kulta, tj. služenje dušama predaka, zaštitnicima domaćeg ognjišta. Zbog toga je samo muški potomak mogao održati ovaj kult, samo on je mogao održati porodično ognjište da se ne ugasi. Ako bi čovek umro, ne ostavivši za sobom sina, to bi značilo da duše predaka ostaju bez žrtava, nezbrinute, i da će na toga čoveka baciti prokletstvo i oduzeti mu mir na onome svetu. Dakle, večno blaženstvo, verovalo se, čovek može obezbediti samo ako za sobom ostavi sina.

Kumstvo, duhovno srodstvo sa porodicom prijatelja, jeste čisto hrišćanska ustanova, jer su pri krštenju potrebni svedoci za istinito primanje vere. Najcenjenije je kršteno kumstvo izvršeno pod okriljem Crkve. Ono se smatralo "za vjeki vjekov", odnosno, nasleđuje se i više nikada se ne raskida, tako da u mnogim selima kod Srba i dalje ima kumstva iz starine, a da ljudi i ne znaju ko je od predaka prvi sklopio njihovo staro kumstvo.

Kumovi su svedoci krštenja, oni su jamci da će kršteni ostati veran primljenoj veri. Kumovi su duhovni roditelji deci koju krštavaju. Oni uzimaju na sebe dužnost da će kršteno dete učiti hrišćanskoj veri i crkvenom životu. Odraslima koji se krštavaju, kumovi su nekada bili njihovi nastavnici u veri. Kum je glavni svedok na venčanju, on krštava mladencima decu, venčava ih dalje kada dođe vreme, i tako redom do svoje smrti kada ga nasleđuje njegov sin.

Za kuma se kaže da je rod rođeni, važniji od svakog pobratima i prijatelja, on priskače na svaki poziv da pomogne. Sa njim se savetuje o važnim pitanjima i životnim nevoljama. Kumu i njegovoj porodici ostavlja se kuća na čuvanje sa čitavom porodicom kada se odlazi na put, ili u rat. Odbiti nečiji poziv na kumstvo smatra se velikim grehom i ne odbija se bez velikog razloga. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online