Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 03.11.2014.
16:38
Vesti A

Lekove odobrava policija

Kada su u Srbiji konačno zamukle ustaničke puške, otvorena je i prva građanska apoteka. Bila je u vlasništvu italijanskog lekara Vita Romite iz Livorna, koji je do 1823. godine bio lični lekar beogradskog vezira, a potom je prešao u službu kneza Miloša. Romita je sa sobom doveo i apotekara Petra iz Trsta. Ostao je u Kragujevcu do 1824. kada je premešten u Beograd, gde je preneo i svoju priručnu apoteku.

Prva prava srpska apoteka otvorena je u Šapcu a vlasnik je bio Jevrem Obrenović

Lekovi su u to doba u Srbiji mogli da se pronađu još jedino u pojedinim dućanima razne robe ili kod putujućih trgovaca koji su ih prodavali najviše na vašarima i crkvenim saborima. Mnogi ovi "narodni apotekari" bili su obične varalice, pa je narod od njihovih lekarija uglavnom imao veću štetu nego koristi.

Konačno, 1826. godine, otvorena je prva prava srpska apoteka, i to u Šapcu. Vlasnik joj je bio gospodar Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša.

Uz prvu prestoničku apoteku "Dr Mateja Ivanović", još jedna je opstala kao najznačajniji živi spomenik beogradske i srpske farmacije. Bila je to prva državna apoteka, otvorena u Kragujevcu 1836. godine, po nalogu Sovjeta, srpske vlade. Osnovao ju je magistar farmacije Pavle Ilić. Ova apoteka je naročito značajna jer je u 19. veku to bila jedina državna apoteka koja je vrlo brzo postala i glavni snabdevač cele države.

Imala je savremenu i dobro opremljenu laboratoriju u kojoj su se obavljale i sve hemijske analize po službenoj dužnosti. Apoteka je dva puta preseljavana u Beograd: najpre 1839. godine, gde je ostala samo osam meseci, i, konačno, 1841. godine. Ilićeva apoteka je potom u svojoj dugoj istoriji često menjala i vlasnike i nazive, od Dvorske i Vojne do Državne, pa Apoteke kod srpskog grba i apoteke Hilandar. Sadašnje ime, Makedonija, dobila je posle Drugog svetskog rata.

Ustavom do zdravlja

U vreme otvaranja prvih apoteka, u Srbiji nisu postojali zakoni koji bi uređivali zdravstvo. Za početak uvođenja propisa i u ovoj oblasti najvažniji su prvi hatišerif, donet 1830. i Sretenjski ustav, nastao pet godina kasnije. Tek na osnovu njih nastao je izvestan broj sanitetskih uredbi i uputstava. Na osnovu Ustava je 1835. godine donet Ukaz o sastavu državnog saveta i kneževog kabineta i dužnosti ministara koji je, pored ostalog, propisivao da je u Srbiji neophodno "zavesti škole za hirurge i babice, marvene lekare i apotekare".


Oblast apotekarstva uređena je uredbom kneza Miloša iz 1837, kojom se uređivala kontrola prodaje lekova. Ovom uredbom je bila zabranjena prodaja lekove bez pismenog odobrenja policije, koje se dobijalo isključivo na osnovu recepta diplomiranog lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online