Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 16.10.2014.
17:53
Vesti A

Prva apoteka u Srbiji

Sultanovim hatišerifom 1830. prvi put je u Srbiji dozvoljeno otvaranje zdravstvenih ustanova, pa je već 13. aprila te godine knez Miloš Obrenović dobio pismo od Mateja Ivanovića, farmaceuta iz Zemuna, u kome stoji sledeće: "Gospodin Pantelejmon Hadži-Stojilov iz Beograda imao je blagovolenije ovog dana javiti mi da su Vaše Sijatelstvo visoku milost imali meni dozvoliti da mogu u Beogradu apoteku otvoriti".

Danas je apoteka "Matej Ivanović" u sastavu Apotekarske ustanove Beograd
 



Uskoro je u kući preko puta Saborne crkve, uz kafanu kod Znaka pitanja, počela da radi prva srpska apoteka. Knez Miloš je beogradskom knezu Petru Lazareviću naložio da od vezira beogradskog zatraži dozvolu za otvaranje apoteke. Vezir je dozvolu dao, a Lazarević je o tome obavestio Miloša 30. aprila. Taj datum se uzima za dan osnivanja ne samo prve srpske apoteke, nego i prve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Školska slava

Matej Ivanović je bio sin prote Jeftimija koji je, uz saglasnost vožda Karađorđa, u srpske škole 1813. godine uveo proslavu dana Svetog Save. Prota Jeftimije je posle sloma Prvog srpskog ustanka odlazio u manastir Fenek i pokušavao da duhovno oporavi Karađorđa koji nije mogao da se pomiri s činjenicom da se u Srbiji posle Prvog ustanka i dalje čuje samo lelek naroda i zveket turskog oružja.

Rođeni Zemunac, Matej Ivanović, završio je farmaciju u Pešti. Potom je pokušao da dobije dozvolu za otvaranje apoteke u rodnom gradu, ali nije uspeo. Matejin mladi brat Aleksandar je takođe završio farmaciju u Pešti i priključio se bratu u Beogradu, pa se njihova apoteka od 1840. godine zvala "Apoteka braće Ivanović".

Iako je bila jedina u kojoj su građani mogli da dobiju ispravno sačinjen lek, apoteka Ivanovića prvih nekoliko godina nije dobro zarađivala. Veliki problem predstavljala je raširena pojava da neproverene lekarije prodaje ko stigne. Matej se požalio knezu Milošu s molbom da lažnim lekarima i apotekarima, kao i trgovcima, zabrani da prodaju svakojake smese koje ne samo da nemaju terapijskog efekta, nego i truju bolesnike.

Knez Miloš 1837. donosi ukaz kojim se zabranjuje prodaja lekova i otrova po dućanima, izuzev većih varoši, gde jedan ovlašćeni trgovac uz dozvolu diplomiranog lekara ima pravo da ih nabavlja, prodaje i naznači u koju svrhu će se lek upotrebiti.


Kasnije, u varošima gde je postojala apoteka, bilo je dozvoljeno davati lekove jakog dejstva na recept koji je propisao diplomirani lekar. Lekove je mogao da izdaje apotekar koji je po završetku studija položio zakletvu da ih neće izdavati mimo zakonskih propisa. Izuzetak su bili samo čajevi. Cela Srbija tada je imala samo devet lekara i fizikusa koji su, po pravilniku "Nastavlenija za okružne lekare i fizikuse" donetom 1839. godine, bili u obavezi da imaju ručnu apoteku.

Posle 40 godina rada braća Ivanović su 1870. prodala posao, a otkupio ga je farmaceut Jovan Dilber iz Smedereva. Danas je apoteka "Matej Ivanović" u sastavu Apotekarske ustanove Beograd, a zdanje kod Znaka pitanja, u kojem je dugo radila, srušeno je 1938. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online