Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 13.10.2014.
16:56
Vesti A

Bog Veles: Bog prevarant

Bog Veles se u sećanju Slovena, posebno karpatskih i balkanskih, zadržao duže od ostalih bogova.

Bog Veles: Bog prevarant

Prema njemu je nazvana i srednjovekovna kneževina Vlaška, a u to doba su svi stočari na Balkanu nazivani vlasima.

Kasnije je ovo ime postalo nacionalna oznaka za mnoge Srbe koje su često izjednačavali sa stanovnicima Vlaške u današnjoj Rumuniji. Austrijanci su zvali Vlasima i Srbe u Vojnoj krajini, a srpsko područje u zapadnoj Slavoniji Malom Vlaškom.

Veles je zaštitnik stočara i ratara, a pripisivalo mu se pomračenje Sunca. Pripadali su mu i demoni, zmajevi i ale, i noćni šumski konjanik Lesovik.

Pored hramova, njegova mesta su bila i njive, pašnjaci, torovi, groblja. Živeo je u korenu stabala i stalno je izazivao vrhovnog boga Peruna tako što mu je krao stoku, decu ili ženu. Zato ga je Perun proganjao, napadao munjama s neba, a bog kradljivac bi bežao pretvarajući se u razne životinje, ili se skrivao iza drveća, kuća i ljudi. Kad bi god bi negde na zemlju udario grom, verovalo se da se Veles sakrio od Peruna baš na tom mestu.


Perun je uspeo da otera svog napasnika u smrt, u vodeno podzemlje, i učinio da što god da Veles ukrade to ispada iz njegovog tela u vidu kiše. Tako se objašnjavala promena godišnjih doba: suša se tumačila Velesovim krađama, munje i gromovi borbom bogova a kiša koja bi usledila Perunovom pobedom. Velesova smrt nikad nije bila konačna. On bi se uvek ponovo rodio kao zmija u novom telu.


Iako je Veles igrao ulogu prevaranta, Sloveni ga nisu smatrali zlim bogom. Njegova borba sa vrhovnim bogom nije predstavljala borbu dobra i zla, nego vode i zemlje na jednoj strani, i neba i vatre na drugoj. Velesa su u hrišćanstvu zamenili sveci Vasilije, Luka, Blaž, Kornelije i Jovan, ponekad i Nikola, pa je drevni Veles u liku ovog sveca spasavao zemljoradnika i njegovu stoku od besnog rušitelja Ilije Gromovnika, koji je nasledio Peruna.


Svetkovine u Velesovu čast su se posle njegove "smrti" održavale zimi, kada se približavao kraj godine, i kada su granice između sveta živih i mrtvih postajale sve bleđe, a duhovi predaka se vraćali među žive.

Bila je to drevna svetkovina Velje noći, i ostala je u koledarskim običajima mnogih slovenskih zemalja kao karneval koji se održavao između katoličkog Božića i kraja februara. Mladići bi se tada odevali u duge kapute od ovčje vune i groteskne maske, lutali selima u gomilama, pravili larmu i pevali pesme o tome kako su dugo putovali pa su mokri i blatnjavi, što je aluzija na vlažni svet Velesovog podzemlja odakle su došli kao duhovi mrtvih.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online