Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Subota 17.04.2010.
10:00
A

Doktor sa 15 ordena

Početkom marta se navršilo ravno 100 godina od smrti doktora Mihajila Mike Markovića, čoveka koji je u 19. veku udarao temelje srpske medicine, dopisivao njenu istoriju i bio učesnik u stvaranju države i nacije.


Međutim, poznata srpska zaboravnost zatrpala je njegovo ime, izbrisala mu dela i priključila ga ešalonu zaturenih, a zaslužnih imena naše, često i tragične prošlosti.

Kao lekar bio je vizionar, dobrovoljac, srpski vojnik, ratnik, komandant, oficir, intelektualac, a pre svega izvrstan hirurg, pregalac, inicijator, inovator, publicista.

Hirurgiju video na vrhu


Iako je hirurgija u Evropi osamdesetih godina 19. veka bila tek u povoju, dr Mihailo Marković joj je predviđao počasno mesto u medicini. Borio se za otvaranje hirurških odeljenja po Srbiji i u tome je uspeo, otvorivši čak pet odeljenja. U Beogradu je za šefa hirurškog odeljenja imenovao dr Sodermajera, u Nišu dr Mihajla Petrovića, u Zaječaru dr Lazu Genčića, u Kragujevcu dr Čedu Đurđevića, a u Valjevu dr Jovana Stajića. Potom je Genčića, Đurđevića i Stajića odmah poslao u Beč na usavršavanje kod doktora Gusenbauera.

 

Borio se skalpelom u dva srpsko-turska i srpsko-bugarskom ratu. Za svoja dela nagrađivan je i slavljen, a podatak da je nosilac čak 15 najviših ordena kneževine, potom kraljevine Srbije najupečatljivije govore o snazi njegove ličnosti i stvaralačkoj energiji.

Danas na takvog gorostasa burne naše prošlosti u Srbiji ne podseća ništa. Nema obeležja, spomen-ploča, ni spomenika, a kamoli naziva ulica.


Rođen u Kragujevcu 1846, Mihajilo Marković je rastao uz oca pravnika, načelnika Okružnog suda, nežnu majku i pet sestara. Gimnaziju je sa odličnim uspehom završio u rodnom gradu, a Medicinski fakultet u Beču.


- Nakon završene gimnazije Mika prvo u Beogradu upisuje "studije tehnike" na Višoj školi - objašnjava akademik dr Vladimir Jokanović. - No, posle raspisivanja konkursa Ministarstva vojnog, prijavljuje se za studije medicine i dobija stipendiju. Odlazi u Beč gde se upoznaje sa starijim studentima Vladanom Đorđevićem i Lazarom Dokićem, budućim lekarima.


Godine 1871. medicinu zavšava sa odličnim uspehom i vraća se u Srbiju sa namerom da dobije produženje stipendije za usavršavanje hirurgije


- Međutim, knjaz Milan Obrenović odbija njegovu molbu i imenuje ga za fizikusa Okruga rudničkog sa sedištem u Gornjem Milanovcu u kome ostaje punih pet godina - kaže Jokanović.

- Kada je krenuo 1876. prvi srpsko-turski rat Mika se javio kao dobrovoljac. Tek u ratu su se pokazale njegove sposobnosti za organizaciju, patriotsko i vojničko držanje. Posle pogibije komandanta bataljona zavladala je panika među vojnicima.

Doktor Marković je preuzeo komandu u bitkama na Javoru i Deligradu. Od tada je krenula njegova vrtoglava karijera, vojna i lekarska. Stigao je do čina sanitetskog pukovnika, a samo u tri pomenuta rata sa Turcima i Bugarima od 1876. do 1885. godine izvršio je čak 7.000 operacija i izvadio 600 kuršuma, stoji u vojnim dokumentima.


Prvi u Srbiji izvršio operaciju kile, a samo operisao 2.500 hiljade vojnika od te bolesti. Kasnije vršio te hirurške zahvate nad civilima. Prvi je u lečenju rana upotrebio antiseptička sredstva jodofor prah i jodofor zavoj.

Prvi spomenik


Na Vojnomedicinskoj akademiji nedavno je predstavljena knjiga četvoro autora o Mihailu Miki Markoviću. Dr Elizabeta Ristanović, dr Jelena Jovanović- Simić, akademik dr Vladimir Jokanović i general-major dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA, rešili su da ovog gorostasa srpske medicine otrgnu od zaborava. O njihovom znamenitom kolegi održan je i simpozijum, a 2. marta, na Dan Vojnomedicinske akademije i 100 godina od smrti, Mihajilo Mika Marković dobiće i prvi spomenik.

 

Osnovao je centar za suzbijanje zaraznih bolesti šarlaha i difterije, uveo obavezno pelcovanje protiv besnila, prvi počeo proizvodnju lekova u tabletama. Do tada su svi lekovi u Srbiji bili u prahu. I organizacione sposobnosti doktora Markovića dolaze do izražaja.

Shvatio je da srpska medicina ne može da se razvija bez arhiva, pa je osnovao prvi Dokumentacioni centar kao i Društvo za očuvanje narodnog zdravlja. Pomaže dr Milanu Jovanoviću Batutu u osnivanju Zavoda za dezinfekciju, radi na formiranju Lekarske komore Srbije. Postaje predsednik Srpskog lekarskog društva, načelnik Vojnog saniteta, pa upravnik Vojne bolnice u Beogradu.

Objavljuje veoma značajno delo "Ratna sanitetska služba" i "Moje uspomene" i tako postaje pored Zmaj Jove, Laze K. Lazarevića i Vladana Đorđevića četvrti srpski lekar koji je u 19. veku pored skalpela držao i pero. Umro je u Beogradu 1911. godine ostavivši za sobom besmrtna dela koja su Srbi već sto godina pokrivali prašinom zaborava.

Četvrtak 15.04.2010. 14:51
BAR SE NEKO SETIO DA ODA POCAST COVEKU KOJI JE ZADUZIO SRPSKI NAROD I NAUKU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online