Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 12.04.2010.
10:00
Vestionline A

Luk i vino lek za groznicu

Iako se zna da priroda u jesen ne umire, nego se samo uspavljuje, na selu je to vreme kada je letina sakupljena, a zimnica napravljena, pa se među Srbima u Hrvatskoj nazivalo "mrtva jesen".

Bolnica u Kuršumliji s početka 20. veka

Ovo je i završetak jedne, i početak druge narodne, radne godine, kada, 1. septembra počinje i crkvena godina. Ipak, mnogi seljaci bi tada govorili, da nije jesen mrtva jer u kući ima svega dosta, "već je mrtvo proljeće, jer se u proljeće sve izmiče", tj. potroše se zalihe hrane.

Prvi praznik u crkvenoj godini je Mala Gospa, ili Gospojina, 21. septembra, posvećena rođenju Bogorodice. U vreme dok su se lički i banijski Srbi još smatrali graničarima Austrougarske carevine, velike zborove su pravili kod crkava.

Kako je svedočio Nikola Begović, sakupljač narodnih običaja, na Malu Gospu devojke i momci zagledaju se, gleda se na zdravlje u kući i u štali.


Ali, bilo je to i vreme zle groznice, koja se zvala i gospojinjača ili troletnica, jer je znala da potraje i po tri godine. Ko je hteo nekog što ružnije da prokune, govorio je:

"Gospojinača te vatala, i ne pustila te".

Od ove groznice u otočkoj krajini su imali i pouzdan lek: "Vina s Janjče i pečenoga mesa ovnujskoga i bijeloga luka, pa se ne boj groznice." Recept je svedočio da je u tom kraju voda za piće bila loša, a i da su se ljudi slabo hranili, pa su bili laka meta boleštinama.


Verovalo se da je tada išao metilj na ovce, pa su pastiri sklanjali stada od baruština, jer, što i nije bilo daleko od istine, da "tuda imaju neki crvi po travi, pa uvlače se blagu na nozdrve, tu se tiće, i poslije u proljeće skapava otrovana životinja". Ovce su se lečile sedrom, krečnjakom iz pećina.
 

Posle Gospojine je dan svete Petke, koji se u kući obeležavao postom, a na crkvene zborove su se nosili voštana sveća, kolač i srebrni novac, tamjan, najbolji peškiri.

Darove je primao sveštenik i za poklonike činio crkvenu službu. Ovi "zavjeti" su naročito izdašni bili u Baniji, gde se donosila još i živina, žito, telad, prasad, konoplja.

U crkve su, kako svedoče hroničari, dolazili čak i "rimci", katolici, pa su klečali za vreme službe, a poneki i puzali golim kolenima oko bogomolje. Ovaj običaj je umeo da prigrli i poneki Srbin, sve dok ga nije zabranio plaški episkop Lukijan Mušicki, kao i to da se u crkvi poklecne, pa tek onda prekrsti, što je takođe uzeto od katolika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online