Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.04.2010.
10:46
Vestionline A

Ljubinje - prestonica Svetog Save

Naselje u istočnoj Hercegovini, zvano još Lubin i Lubine, u 12. veku pripadalo je oblasti Hum, kada ga je veliki župan Stefan Nemanja pripojio srpskoj državi i za vladara doveo svog brata Miroslava.

Ljubinje

Od 14. veka oblast je deo Kraljevine Bosne. Prvi upravitelj grada bio je proslavljeni vojskovođa Vlatko Vuković, a nasledili su ga rođaci iz roda Kosača. Tada je, početkom 15. veka, Ljubinje i dobilo ime.

Živelo se tu dobro od prodaje stoke, kože, voska, meda i pšenice, ali je naročito unosna bila trgovina robljem. "Muškarci su prodavani po devet, a žene po 10 i po perpera.

Ćorave kutije


U siromašnom Ljubinju najbolje su "uspevale" političke partije, a vodeće su bile Radikalna, Hrvatsko-seljačka, Demokratska i Težačko-zemljoradnička. Kada su se borile za sresku i opštinsku upravu, dolazilo je do žestokih sukoba, i to najviše između srpskih stranaka. Najbezobzirniji su bili radikali, koji su umeli da prebace tuđe kuglice za glasanje u kutije svojih kandidata. U spiskove su upisivali i umrle birače, a brisali imena protivnika.

Jedan rob je vredeo kao tri vola, a jedna žena kao 260 kilograma jagnjetine ili 490 kilograma pšenice", beleže hronike.
 

Ljubinje je u doba Turaka bilo sedište za istočnu Hercegovinu, a u vreme Austro-Ugara, bio je siromašan kraj, gde je posla bilo samo kada su se podizale vojne zgrade, gradili putevi i železnica.

U doba Kraljevine Jugoslavije, u ljubinjskom srezu živelo je oko 14.000 seljaka, a u čaršiji svega 1.000 ljudi, gde su čak i zanatlije zarađivale tek toliko da prehrane porodice. Preduzeća gotovo da nije bilo.

Najviše stalnih radnika je upošljavala Duvanska stanica, i to, uglavnom, žene. Od svega 135 zaposlenih u celom srezu, 65 su bili žandarmi i policajci, i 16 učitelja, a ostalo činovnici u opštinskoj i sreskoj upravi.

Škola je bilo malo, i to tamo gde su živeli trgovci i političari, pa je privredni rast Ljubinje doživelo tek posle rata. Putnike u ovaj kraj danas najviše privlače drevne nekropole i stare pravoslavne crkve Gradac, Vlahovići i Mišljen.

Posebna prirodna retkost je zeleni dub, zimzeleni hrast u Bančićima star bar pola milenijuma, i za njega se vezuje legenda o blagoslovu svetog Save, koji je jedno vreme i bio gospodar Huma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online