Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.04.2010.
10:32
Vestionline A

Snašin dan

Nevesta koja se s jeseni udala, prvi put se posećivala u naročite dane, u decembru, oko Nikoljdana. Tada se išlo "u pohode", a osobe koje su joj dolazile zvale su se poođači, ili poođani.

Srpska svadba u Derventi, 1900. godina


 

Obično je dolazila mati i još koja žena od roda. Devojke nisu odlazile u ove prve pohode, jer pohođače zovu babama, pa se kaže "Idu babe u pohode", opisuje hroničar Nikola Begović. Iako "babe" idu u goste, ponesu pogaču, pasulj, ribu, razno voće, a valjalo je uzeti sa sobom rakije i vina. Sve su ovo "milošte" mladoj snaši.


Kod nje ostaju dan, dva. U pohodima mati ispituje kćerku o svemu i svačemu, a kćerka hvali svekra i svekrvu i celu kuću. "Kad upita mati za zeta kakovi joj je, a ona sramežljivo zasloni rukom oči, ili povezaču navlači, i odgovara 'Vala bogu, onaj mi je dobar i predobar, u njedrima bi me nosio. Vala bogu, puno mi je srce'.

Na povratku kćerka isprati mater daleko, pa gleda za njom dokle gođ se viditi može. Obećava majci da će o Božiću doći, pa da svi vide svoju odivu. Ovako sad kćer zovu u očevoj kući, a oni su njoj sada - rod".


Oko Nikolja, koje je i tada bilo najraširenije srpsko krsno ime, pa do Božića, kreće u kućne posete i sasvim druga vrsta pohođača, zvana čarojičari. "Skupi se njih po nekoliko, omaškare se, ugare se, a jednoga načine kao jarca, privežu mu bradu od kučina, obese mu zvono, ili ga nosi u ruci, pa klepeće, idući od kuće do kuće.

Ko hoće, pušta ih u kući, a oni igraju, skaču, jarac mekeće, a ostali pevaju: 'Otvor dvore, domaćine, teške su nam obućine, u blatu smo do koljena, ni na ruku rukavica, ni na pleći kabanica. Otvor'te nam, udjelte lijep konak i djevojku, k tome vode i večeru. Smiluj nam se, domaćine!" Ako li ih domaćini ne puste u kuću, oni pevaju pred vratima, i tu im iznosi već ko šta može.


Ovaj stari običaj se u 19. veku polako pretvarao u čistu prošnju. Preuzela ga je ciganska sirotinja, koja je sa bubnjevima i tamburicama išla od Nikoljdana do Božića od kuće do kuće, da čestitaju praznike.

Na kraju su se po varošima u Hrvatskoj kretali čitavi čopori čarojaričara, i to o svim svecima, idući u prošnju bez poštovanja posebnih običaja i pesama, pa su Srbi kasnije tvrdili da je to "ciganska slava".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online