Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.04.2010.
10:45
Vestionline A

Poklade na srpski način

Svečane su poklade među srpskim graničarima u bivšoj austrijskoj carevini bile dve, mesne i sirne, crne i bele. Inače, svaki post naveče nazivao se pokladama, ali su ove poklade prolazile tiho, bez ceremonije. Crkva ih nije zapovedala, nego je narod sam sebi utvrdio proslavu sopstvenih poklada.

Bele poklade


 

"U našim crkvenim knjigama nema ove reči, tamo se ne zove to poklade, već mesopust, i siropust", saznaje se od poznatog hroničara onog vremena Nikole Begovića.


"Poklade je srpski naziv. Neko je govorio da je to od neumerenosti, bajagi, pokladu se jelom i pićem, ulijepe se, ali je ipak utvrđeno da je to po duhu i životu naroda, a prema hrišćanstvu pravoslavnom, odnositi na slavljeno pobratimstvo. Svi zdravi narodni običaji ovo mišljenje posvjedočavaju. Evo se na Božić pokladaju jednom žlicom, i jednom čašom, a ovako je i na svetom pričešću". Međutim, pod uticajem katolika, poklade su se ponegde pretvarale u karneval pod maskama.


I u odžačkoj, bogataškoj kući, i u sirotinjskoj, spremala se posebna večera, jer je svako znao da su poklade rastanak sa omrskom, i prelazak na časni post. Bilo je to svojevrsno "podušje mesu, mrsu, a zbogom ostaj božićnjemu veselome običaju", pa se slavilo gozbom na stolu, a posle veselom, ali treznom zabavom.


"Siromašak ako nema omrska u taj dan, a on će to sav obliven stidom kazati u boljoj kući, pa ovi dadu od svoga pošjeka njemu, a davaju i variva i začine. Ali, ovaj siromašak se na poklade ne piše u prosjake, jer će on za učinjenu ljubav istom merom, pa i više uzvratiti preko godine, obično u radu".

Međutim, svuda po Baniji u Badnje veče nijedno zdravo čeljade neće zaprosjačiti, pre će od gladi skapati. Onuda nisu prosili ni sami patnici, bili oni slepci ili bogalji.
 

Pokladna večera je mogla da prođe bez skupih jestiva, ali nikako bez čorbe, makar ona bila samo od kokoši. U čorbu su išli rezanci, a uz nju se vario još kupus i meso, i pekla ćurka. Sledili su ih uštipci ili krofne, za poslasticu.

Posle večere, posedala bi sva kućna čeljad, ko na krevet, ko na klupe, a deca oko peći, pa se zabavljaju. Devojke i snaše site se napevaju, uhvate i u kolo, pa valjano "buve istresaju".

Svako znade ponešto da ispriča. Ako se neko prevari, pa hoće da priča, a ne zna, onda ga stariji i iskusniji uče, a na šaljive zagonetke prene sve u grohotan smeh i pljeskanje. Stari pričaju lepe, drevne pripovetke iz starog zavičaja, a starice, junačke pesme.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online