Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
2
Nedelja 27.07.2014.
00:03
Vesti A

Bog sa četiri glave

Svetovid je bog sa četiri glave, ali nije predstavljao čudovište. Bio je jedan od najvažnijih slovenskih bogova koji je isprva ujedinjavao Peruna, Svaroga, Lade i Mokoše, a oni su se kod Srba zvali Vidi. Ovako udruženi, bogovi su gledali su na sve strane sveta i zaslužili ime Svetovida, što znači Svevida.

Kip boga Svetovida na ostrvu Rujnu

Svevidost ovog boga značila je i jedinstvo celog poznatog života Slovena, pa su na njegovim kipovima prikazana tri sveta: gornji i duhovni, zemaljski i ljudski i donji, hadski. Sloveni su stvorili predstavu o noćnom jahaču Domovoju, pa je konj na kipu Svetovida predstavljao gornji svet, srednji je prikazivala figura žene, a donji Dabo, istovetan predstavi đavola u hrišćanstvu.

Svetovid je i ratnik. Predstavljao se sa mačem i rogom, vezivao se za svice i belog konja. Ratnik na belom konju i danas je simbol pobede kod Srba i drugih Slovena. Obeležja su mu i zastave, gusle i amajlije od zlata, srebra, kamenja, roga, kosti i drveta. Svetovida su među biljkama simbolizovali božur, vidovčica, ivanjsko cveće, javor i jasen. Praznovao se u hramovima, a obredne njemu posvećene obavljala su omladinska kola, predvođena rusalkama, u hrišćanstvu kraljicama. U čast Svetovida su se preskakale vatre i prolazilo se ispod cvetnih venaca i time su se slavili proleće, leto i jesen. Muzika je svirala bez prekida, pa su žene padale u trans. Takve "padalice" i danas se susreću u istočnoj i južnoj Srbiji.


Glavno sedište Svetovida nalazilo se daleko od Srbije, na samom severu današnje Nemačke, na rtu Arkona, koje se nalazi na vrhu poluostrva Vite. Naselje Arkona sa hramom je bilo versko i političko središte slovenske kneževine u ranom srednjem veku na ostrvu tada poznatom pod imenom Rujan, a njime je vladalo pleme Rujani. U ovom gradu se nalazio poslednji paganski hram poslednjih slovenskih plemena koja su još praznovala stare običaje.


Primanjem hrišćanstva kult Svetovida je zamenjen Svetim Vidom, ali to nije hrišćanski svetac Sveti Vit, Vitus, nego znak da Sloveni nisu u potpunosti prihvatili ovog svetitelja, već su zadržali ime svog starog božanstva. Vidovdan je dan koji je bio posvećen Svetovidu. Ovaj dan su i kasnije vođe srpskog naroda često birale da bi zajedno sa narodom vodili važne bitke, kao što je Kosovska, ili obavili važne narodne poslove, recimo, donošenje ustava, koji se po tome naziva u srpskoj istoriji Vidovdanski ustav. Dani Svetovida su od Svetog Vida do Ivanjdana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 21:38
To su naši koreni i tome se trebamo vratiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online