Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 07.07.2013.
05:05
Vesti A

Odanost plaćena dukatima

Uzimanje stranih ratnika odomaćilo se u Srbiji još u vreme kralja Milutina. Najviše je bilo Turkopula, hristijanizovanih Turaka koje je on od kraja 13. veka preuzimao od Vizantinaca. Milutinov sin Stefan Dečanski primao je u službu Almogavere koji su mu pomogli da odnese veliku pobedu u bici kod Velbužda 1330. protiv Bugara. Oni su svoje usluge nudili celoj južnoj Evropi, a najdublji trag su ostavili u vizantijskoj istoriji 14. veka, gde su nazivani Katalonskom družinom. Bili su to veoma vešti i bezumno hrabri, ali i veoma agresivni i surovi ratnici, često nepouzdani.

U ratu su živeli od pljačke protivničkih zemalja, dok su u miru svojim poslodavcima umeli da uzrokuju glavobolje, jer su pljačkali i njihove seljake, zapodevali kavgu i tuče. Jednom prilikom su se odmetnuli od vizantijskog cara i krenuli da pustoše crkve i manastire, ne štedeći ni Svetu goru. Kada je oko 1307. godine na red došao srpski Hilandar, mudri iguman Danilo, potonji arhiepiskop, uspeo je mačem i lukavstvom da razbije dvogodišnju opsadu Katalonaca i odbrani manastir. Najamničke družine su na Balkan dolazile i iz nemačkih zemalja, i iz Italije, stupajući u službu vladara koji su bili sposobni da plate visoku cenu njihovih usluga. Pored najpoznatijeg najamnika na srpskom dvoru Austrijanca Palmana Brahta i njegovih Germana, pominju se i Latini, kao druga po značaju najamnička grupa u Srbiji.


Uz kralja Dušana je i kraljica Jelena imala svoj odred. Venecija je često izlazila u susret Dušanovim molbama da regrutuje venecijanske najamnike i da ih vodi preko njene teritorije, a još češće je odobravala nabavku oklopa, štitova i drugih ratnih potrepština.


Ali, u srednjem veku je najamnike bilo lakše nabaviti nego izdržavati. Prema ugovoru kakav je bio uobičajen u Evropi, mesečna plata im je iznosila bar dva-tri zlatnika, tako da je Palamanov odred od 500 vojnika morao cara Dušana mesečno da stoji oko 1.500 dukata ili 3.000 perpera. Kolika je to bila vrednost, govori podatak da je godišnji porez na kuću u Srbiji bio jedan perper.

A Dušan je ove ratnike po ugovoru držao godinama. To je poprilično opterećivalo državnu kasu iako je Srbija imala velike prihode od rudarstva i sve bolje trgovine. Finansijske krize su bile neizbežne i zahtevale su nova osvajanja. Prvi srpski car je počeo da vodi ratove na račun tada već oslabljene i posrnule Vizantije. Iz svedočanstava vizantijskog cara i istoričara Jovana Kantakuzina vidi se da su se nemački najamnici borili uz Dušana u njegovim najvažnijim pohodima.

Palman je za svog gospodara prema potrebi bio i policajac, obaveštajac i sve drugo gde su bile potrebne opšte ratne veštine, ali i lične vojničke sposobnosti. Do samog kraja Dušanove vladavine bio je u krugu njegovih najbližih, a tokom vremena i najuticajnijih saradnika, verovatno čak i glavni vojni savetnik ratobornog srpskog cara. To pokazuje dokument iz 1354, kada je avinjonski papa Inoćentije Šesti uputio poslanike na Dušanov dvor.

So za Dubrovnik

Značajan izvor prihoda srpskih vladara bile su carine Novog Brda, Rudnika, Brskova, Prizrena, kao i zetskih trgovišta, naročito Svetog Srđa na Bojani, gde se prodavala so. Kralj Dušan je imao udeo od soli koja se u Dubrovniku prodavala stanovnicima zaleđa. Trgovina solju je bila pod nadzorom države i bila je dozvoljena samo na određenim mestima, pored Svetog Srđa još u Kotoru, u Dubrovniku i Drijevima na Neretvi, današnjoj Gabeli.

 

 

Jemac za kneza

Zapovednik Palman je tokom vremena stekao slobodu da posluje i za svoj račun. Partnere je tražio među bliskim saradnicima cara Dušana. Tako se pojavljuje kao jemac kneza Nikole Buće, Dušanovog protovestijara, službe koja bi danas odgovarala ministru finansija. Buća je u isto vreme bio sposoban preduzetnik i jedan od najkrupnijih i najuglednijih kotorskih vlastelina. Znajući sve to, Palman je pristao da lično dubrovačkom vlastelinu Simonu Benešiću isplati dug Nikole Buće, ako on, kao zajmoprimac to ne bude uradio.


Tada je uz pismo caru, papa poslao preporuke za svoje ljude i carici Jeleni, careviću Urošu, crkvenim velikodostojnicima na čelu sa patrijarhom Joanikijem, i svim onim državnim službenicima koji su se smatrali najmoćnijima: sevastokratoru Dejanu, despotu Oliveru, kesaru Preljubu, velikom logotetu Gojku, komorniku i glavnom finansijskom savetniku Grubu Kotoraninu i - ratniku Palmanu. Njega papa pominje upravo sa vojnom titulom kapetana, zapovednika Dušanove lične vojske. Inoćentije je u svom pismu još molio Palmana da pomogne i kod Dušana podrži ideju o sklapanju unije između srpske i Katoličke crkve, budući da je germanski ratnik u pravoslavnoj Srbiji ostao katolik.

Dušan je u ove pregovore sa papom ušao da bi ga papa imenovao vrhovnim kapetanom jednog ratnog pohoda, više krstaškog nego osvajačkog. Cilj srpskog vladara u tom vojevanju je bio da se Turci isteraju sa Balkanskog poluostrva i vrate u Malu Aziju. Palman je, kao vojni zapovednik, i za ovaj deo pregovora bio idealan učesnik. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online