Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
3
Petak 15.01.2010.
06:46 >> 00:35h
A

JOŠIĆ

Po molbi porodice Jošić rodom iz sela Javorani, 25 kilometara od Banjaluke, koji slave Svetog Jovana Krstitelja (20. januara), saradnici “Vesti“ su istražili njihove korene.

 Proverili smo, tačan je podatak da su Jošići u Javoranima više od sto godina, verovatno i dva veka ranije, jer se većina srpskog stanovništva u ovaj kraj naselila krajem 17. ili početkom 18.veka. Ali, zanimljivo je da u tom selu ima i Jošića koji slave Sv. Arhiđakona Stefana. Sigurni smo da je u pitanju ista familija, ali se bez dodatnog proveravanja na terenu ne može reći koja je od dveju slava starija i iz kojih razloga je menjana.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljevič-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

I Jošić je patronimičko prezime, nasleđeno od pretka koga su zvali Jošo ili Joša, a ta imena (kao i Jošan i Joško) - smatra Milica Grković - nastala su od imena Jovan ili Josif (od jevrejskog Jasaf - Bog dodaje) koje se u srpskom narodu izgovaralo kao Josip, ali je retko davano, zato što je kod katolika korišćeno kao jedini oblik. Nama je uverljivija druga mogućnost nastanka hipokoristika, od Jošo/Joša, jer se od imena Jovan, kao "ime od milja", nastajala imena Jova/Jovo, Joca/Joco, Jovica i slična.

Zanimljivo je da druga dva prezimena - Josić i Jović, iako zvukovno delimično slična prezimenu Jošić, nisu od istih imena. Josići su, evidentno od imena Josa/Joso, odnosno Josif/Josip, a Jovići od nekog Jove, takođe hipokoristika, ali od imena Jovan.

Subota 16.01.2010. 17:40
Ја сам одушевљен рубриком ''Порекло породица'' радом и знањем етнолога, брачног пара Ракић. Истраживањем нечијег порекла могу да се баве само изузетно образовани и од Бога надарени људи. Овај посао крије многе замке. О нама има много и мало. Потребно је много вештине да се савладају многе препреке. Хвала, редакцији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online