Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 06.03.2012.
11:11
Vesti A

Briga o mrtvim dušmanima

Najstariji od svih kultova na svetu je kult mrtvih, koji je i najzatvoreniji. Teško trpi promene, jer je veoma jednostavan: kod svih naroda počiva na verovanju da pokojnikova duša nastavlja da živi s one strane groba i da je stanje posle smrti takođe život, samo u drugom obliku.

Euripid: Ko zna da život nije, možda, smrt, a smrt život?

Još je stari grčki tragičar Euripid primetio: "Ko zna da život nije, možda, smrt, a smrt život?". Srpski narod je ovu misao preuzeo u verovanju da se zemaljski svet smatra za lažljiv, a onostrani za istinit.

Međutim, pokojnikov "život" nije beskonačan. On će trajati samo dotle, dok se pokojniku daje ono što mu je i na ovom svetu bilo potrebno da bi se održao u životu.

Zato se kult mrtvih uvek, i kod svih naroda sastojao u doturanju hrane i piće, odela, ogreva. Predviđene su i ceremonije koje će pokojniku osigurati

večnu slavu i pomen, kao i zaštitu od zlih demona, koji i njemu mogu da naude.

U isto vreme, živi se trude da duše svojih pokojnih ukućana drže na pristojnom odstojanju, ili čak da je vrate odakle je došla. Od takvih mera predostrožnosti nisu izuzeti ni najdraži pokojnici. U kultu mrtvih se povlači jasna crta između novopočivših, i predaka koji su davno preminuli.

Dok je duša pokojnika blizu svojih ukućana, a to traje 40 dana, ili najviše jednu godinu posle smrti, ukućani imaju naročite obaveze. Posle toga pokojnik ulazi u zajednicu svetih predaka, on je već heroizirano biće, pa žrtve više ne dobija zasebno, nego u društvu sa ostalim precima. On je tada već postao zaštitnik svojih potomaka. Oduvek su zato postojale domaće zadušnice, za tačno određenog pretka, i javne, koje su se praznovale u određene dane, što je običaj nasleđen od Rimljana.

Prvi čin u kultu mrtvih je pogreb, i on se izvršava prema strogim propisima. Pokriti mrtvog zemljom, ili ga spaliti, to je najveća obaveza živih. Pogreb se ne uskraćuje ni neprijatelju, naročito onom koji se poštovao, pa su, tako, posle bitke kod Maratona Atinjani sahranili poginule Persijance, a Persijanci su sahranili Spartance koje su prethodno pobili, sve do jednog, u bitki kod Termopila.

Svedoci su pričali kako je 19. novembra 1913. u Drugom balkanskom ratu, koju je Srbija vodila protiv svog dojučerašnjeg saveznika Bugarske, posle bugarskog poraza na Retki buki, sveštenik Sedmog puka naredio da se poginuli Srbi polože u jedan red, a poginuli Bugari preko njih, i onda je stao u sredinu i zajedno ih opojao. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online