Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 01.02.2012.
10:12
Vesti A

Stara Pazova - Varoš stara tri veka

Tačno na pola puta između Beograda i Novog Sada, još pre tri veka nastalo je naselje austrijskih graničara, Srba izbeglih pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića. Krajem 18. veka pridružili su im se slovački težaci, nešto kasnije Nemci i Hrvati...

Sremske vlasti su doseljenicima jamčile posedovanje imanja, školovanje na maternjem jeziku i slobodu veroispovesti.

Tačno na pola puta između Beograda i Novog Sada, još pre tri veka nastalo je naselje Srba izbeglih pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića... Danas je to Stara Varoš
 

Ovde su graničari takođe krčili močvarno zemljište, kopali kanale i bunare, tako da su mogli brzo da se šire. Još od osnivanja sela, podignute su srpska pravoslavna i slovačka evangelistička crkva, kao i srpska, slovačka i nemačka škola, a osnovan je i vojni garnizon i okružni sud.

Sveštenik Štefan Lješka, teolog i filozof, primio je revolucionarne 1848. Jozef Hurbana, koji je pazovačke Slovake i Srbe odveo u Sremske Karlovce da se bore za prava Slovena. Hurban se u vezi s ujedinjenjem slovenskih snaga uz pomoć sina Vladimira u Beogradu povezao i sa srpskim knezom Milanom.

Dvorac kao tamnica

 

Dvorac Šlos u Golubincima sagrađen je 1777. kao dom oficirskih porodica, u kome je posle sloma ustanka 1913. boravio i vožd Karađorđe. Zdanje je danas napušteno, a iz njega se već dugo čuje ječanje vetra, zbog koga meštani u okolini pale sveće i stavljaju u prozor. Neki kažu da su to jauci mučenika jer je neko vreme dvorac služio i kao tamnica, a drugi tvrde da njime još luta duh neverne žene prvog vlasnika, vlastelina, koji ju je za kaznu držao vezanu za stub zamka.

Od tada je Stara Pazova vekovima bila most slovenstva između Srba i Slovaka. Posle ukidanja vojne granice 1871, osnovane su zanatske škole, poljoprivredne zadruge, banke, domovi zdravlja, javna kupališta i biblioteke, ali i razni domaćinski i prosvetni kursevi.

Zahvaljujući tome što je postala i međunarodni železnički čvor, Stara Pazova je već 1883. postala varoš, a time i trgovačko jezgro regiona. Među prvima je dobila električnu energiju, ugledna esnafska udruženja, preteče sindikata i ustanove kulture.

Srbi i Slovaci su priređivali zajedničke pozorišne predstave, koncerte i književne večeri, odakle je 1923. nastala ideja o izgradnji Narodnog doma kao središta slovenstva, koji je mogao da primi u to vreme neverovatnih 1.300 gledalaca.

Danas osim Dunava koji uvek nudi odmor i zabavu, u Staroj Pazovi postoji i prirodni bazen Gajićeva bara, a očuvani su i prirodni spomenici - bela topola, starija od same varoši, dok dve razgranate bele topole na Saskom drumu već dva veka simbolizuju srpsko-slovački suživot. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online