Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

VELEMIR

Gospodin Rajko Velemir, iz Trira,u Nemačkoj, zainteresovan za poreklo svog prezimena, piše da potiče iz Banatskog Despotovca, Zrenjanin. Otac mu se posle Drugog svetskog rata doselio u Banat iz sela Rilići u opštini Kupres. U ovom Despotovcu žive još dve porodice Velemir, iz sela Baljci.

 

Među prezimenima u Bosni zabeleženim u šematizmu Srpske pravoslavne crkve pod kraj 19. veka, nema prezimena Velemir, već samo Velimir i Velimirović. U oblasti Kupresa - u Vukovskom, Ravnom i Zborištu, kao i u Travniku - Velimiri slave Đurđevdan, a u Krminama, Banjaluka - Sv. Jovana Krstitelja. Ovu slavu imaju i Velimirovići u selu Boljanić, kod Maglaja.


Velemire, međutim, i to samo njih, samo po jednu porodicu u mestima Rilić, Donje i Gornje Ravno, navodi B. Milojević, u monografiji "Kupreško polje". Zabeleženo je da su poreklom od Baljaka, u Oputnim Rudinama u Staroj Hercegovini. Slave Sv. Đorđa. "Na Kupres" su se doselili početkom 19. veka, što se vidi iz toga da je njihov predak zapamtio kugu koja je u ovom kraju izbila u prvih desetinu godina tog veka. Dodaje da se "desetak Velemira" pre okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske odselilo se prema Travniku i Sarajevu.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


Tragajući za Velemirima u Baljcima, pronašli smo selo Baljke i sa veoma zanimljivom istorijom, ali ne i Velemire. Oni su se očigledno iselili ili promenili prezimena. Ovde i danas ima potomaka starih Pilatovaca, u istoimenom naselju u Rudinama, sa prezimenima Komlenović, Grubačić, Kukić, Šutonja, Sikimić i Radovanović. Svi slave Đurđevdan. Veliki deo se iselio u Hercegovinu.


Značajno je da je na prostoru "Karlovačkog vladičanstva" - Lika, Banija, Kordun - pre poslednje decenije prošlog veka bilo i Velemira i Velemirovića, kao i Velimira i Velimirovića. Slavili su Sv. Ignjatija Bogonosca i Sv. Nikolu - Velemiri i Velimiri, Velemirovići - Petrovdan i Nikoljdan, a Velimirovići - Sv. Velikomučenika Stefana i Sv. Časne Verige. Ali, Sv. Jovana i Đurđevdan - niko od njih.


Iz ovih primera je jasno da su sva navedena prezimena (Velemir, Velimir, Velemirović i Velimirović) istog korena, od imena koje se još od srednjeg veka - kako kaže M. Grković - javlja i kao Velemir i kao Velimir. Niko, međutim, nije utvrdio koje je od njih starije.
G. Velemir nije napisao koju slavu slave ili su slavili njegovi preci, pa mu ostavljamo da je sam pronađe u navedenim varijantama.

Četvrtak 16.06.2011. 16:26
Nisam znao.
Četvrtak 16.06.2011. 18:22
Sad znas Bajga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online