Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

LUKIĆ

Petar Lukić pita za poreklo svoje porodice iz sela Stapari kod Užica, a zna samo da mu je pradeda bio iz tog sela. Krsna slava porodice su Časne verige sv. apostola Petra, 29. januara. Čitalac još zna da su po lokalnom predanju Lukići i Mlađenovići iz Stapara, koji žive jedni pored drugih, potekli iz iste kuće i da i danas slave istu slavu.

I zaista, u užičkom selu Staparima zabeleženi su Lukići i Mlađenovići u zaseoku Mojkovići, doseljeni pre dva, sada već i dva i po veka iz Kaludre u Kolašinu. Bilo ih je tada, pred Prvi svetski rat, u 12 kuća, a slava je Časne verige ap. Petra. Iz teksta se vidi, takođe, da su se doselili u Stapare u isto vreme kad i porodice Mojkovići i Staparci. Obe grupe porodica su poreklom (bar pre doseljavanja) iz Kolašina, tako da nije čudno što su se istovremeno, možda i zajednički, selile prema ovom predelu Srbije.

Staparci su poreklom iz Kuča koji su se naselili u Kolašin i kasnije preko sela Divci sišli u užički kraj. Druga veoma brojna porodica Mojkovići, doselila se iz istoimenog sela u Kolašinu i po njima je čitav kraj oko Megare (vrelo i pećina) dobio ime Mojkovići. U tom zaseoku su nastanjeni i Lukići.
 

Međutim, Kolašin je bio samo jedna od njihovih etapnih stanica u kretanju prema Užicu. I samo kretanje Lukića nije bilo "pravolinijsko". Najpre ih nalazimo zabeležene kao stanovnike crnogorskog Primorja u oblasti Mrkovići, u podnožju planine Možure, gde ih sve skupa nazivaju Podmožurani. Bili su nastanjeni u selima: Salč, Nrekanj, Gornja Kolomza i Bratica, gde su svi primili katoličanstvo.

U crnogorskoj Krajini, Lukići su glavni činilac plemena Gornji Šestani, gde se dele na Đur-Peroviće i Đonoviće, koji su katolici. U Donjim Šestanima, Krnjicama i Dračevici, Lukići su ostali verni pravoslavlju. Interesantno je da svi Lukići (obe konfesije) slave Petrovdan (ne kaže se da li je u pitanju "zimski" ili "letnji").

  

Ovi praznici, Petrovdan, 12. jula, i Časne verige Sv. apostola Petra, 29. januara, inače su samo antipodi, odnosno ili/i slava i preslava. U Gornjim Šestanima, Petrovdan je plemenska slava.
 

Za sve ostale Lukiće, osim Krnjičana, kaže se da su od Šestana ili čak od Škrelja, pravoslavnog i katoličkog življa od Skadra i Vranjine, dok se za Lukiće iz Krnjica u Krajini kaže da vode poreklo od potomaka "nekog popa Jovovića iz Bratonožića", sa Peleva Brijega, iz Trimova Dola. Pop je imao četiri sina, a od njih šest unuka.

Po jednome od njih - Luki - dobili su prezime Lukići. Imajući u vidu ove činjenice, ne čudi da su od 1862. učestvovali i Krajina i Primorje na čelu sa Kolom Petrovim Lukićem kao kapetanom nad Krnjičanima i Šestanima u borbama za oslobođenje i ujedinjenje crnogorskih plemena. Na taj položaj je ovog Lukića lično postavio crnogorski knjaz Nikola.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online