Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 10.04.2011.
11:32
A

Grad zlatara i puškara

Mesto Breznica prema istoimenoj reci na severozapadu današnje Crne Gore pominje se prvi put još 822, u srednjem veku bilo je Breznik, a kao Pljevlja je prvi put upisano u dubrovačkim dokumentima 1339. godine.

Pljevlja
 


Predanje kaže da je ime nastalo prema tome što se sa manastirskih imanja, u doba vršidbe, rasipao žitni otpad, pljevlja, po krovovima naselja.

Od 13. veka u ovom kraju su čuveni germanski rudari Sasi za srpsku vlastelu vadili olovo, cink i živu. Oblast je krajem 14. veka došla pod vlast bosanskog kralja Tvrtka Prvog, potom velikaša Sandalja Hranića, pa Stjepana Vukšića Kosače, koji se 1448. proglasio hercegom od Svetog Save, i u pljevaljskom kraju podigao grad Kukanj. Ojačale su trgovačke veze sa Dubrovnikom koji se iz Pljevalja snabdevao rudom, voskom, vunom.

Prepisivačka škola


Manastir Sveta trojica s kraja 15. veka bio je čuven po prepisivačkoj školi, a svoje umeće je ovde iskazivao i jedan od najvećih srpskih freskopisaca Andrija Raičević. U oblasti Pljevalja bilo je još petnaestak crkava i manastira iz nemanjićkog i kasnijeg doba, od kojih se danas neki obnavljaju.

U vreme Osmanlija, grad je nosio naziv Taslidža od reči taš (kamen) i ilidža (banja). Naglo je počeo da se razvija pošto je krajem 16. veka postao sedište Hercegovačkog sandžaka.

U pljevaljskoj čaršiji je tada bilo oko 200 dućana i tri hana, a još od 1569. tu je Husein paša Boljanić, carski vezir poreklom iz ovih krajeva, podigao džamiju, jedno od najlepših islamskih zdanja na Balkanu.

Zbog veštine ovdašnjih zlatara, kujundžija, kovača, sarača, vunara, tkača i puškara dolazilo se izdaleka. Puškari su čak uredili kod turskih vlasti da se strancima zabrani da se bave njihovim zanatom. Putopisac Evlija Čelebija u 17. veku piše da u ovoj kasabi žive visoki turski oficiri, predstavnici Porte, starešine esnafa, haračlije, nadzornici, muftije. Pljevlja su tada imala 700 kuća.

Raja je učestvovala u mnogim bunama protiv Osmanlija, tako da je grad sve do Prvog balkanskog rata prelazio čas u austrijske, čas u turske ruke, dok 1913. nije ušao u Kraljevinu Crnu Goru, a na kraju u Jugoslaviju.

Još od kraja 19. veka grad je imao pivaru, potom i drvnu industriju. Prva električna centrala podignuta je 1936. godine. Tek posle Drugog svetskog rata oslonac privrede postali su rudarstvo, šumarstvo i termoelektrana.

Pljevljima je priroda podarila i mnoštvo divnih izletišta, među kojima se izdvajaju planina Ljubišnja, kanjon reke Tare i Nacionalni park Durmitor, a u blizini je i Žabljak, koji danas važi za jedan od centara zimskog turizma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online