Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ANĐELOVIĆ

Danijela Jovančić, rođena Anđelović, piše da se njen čukundeda zvao Anđel Tasić i da je živeo u mestu Trgovište, (blizu makedonske granice) kao i pradeda Tasko (takođe Tasić). Njegov sin, čitateljkin deda, dobio je ime Stojmen, a prezime - po dedi Anđelović - pa je zanima kako se desila ta promena prezimena. I, konačno, Stojmenova deca: Voja Anđelović (njen otac) i Stanoja Tasković (njen stric) nose različita prezimena. Od 1956. oni su stanovnici Ravnog Sela (malo mesto kod Vrbasa u Bačkoj), ne navodeći razlog preseljenja, a potom i ostali veći deo familije. Krsno ime porodice je "Sv. Aranđeo".

Čitateljka nije dala još neke bitne informacije: gde je to ostao deda i njegova braća: u Trgovištu ili u Ravnom Selu i kojeg Sv. arhanđela su slavili: Mihaila, 21. novembra ili Gavrila, 26. jula?
 

Uzgred da spomenemo da "Makedonije" i njenih granica u današnjem smislu - nije bilo u vreme njenog čukundede, sve do 1945.! Ovo napominjemo isključivo da bi se shvatila sloboda kretanja i specifičan geografski razmeštaj srpskog etničkog korpusa koji je postavljanjem granica nacionalnih država (ranije republika) na južnoslovenskim prostorima "podeljen" na Srbe iz novih celina: Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije, a u Srbiji i sa dve autonomne oblasti, što zbunjuje naše čitaoce.
 

Druga stvar koju unapred saopštavamo čitateljki jeste u vezi promene prezimena. U ovom tranzitnom i najduže pod turskom vlašću potčinjenom prostoru, dugo se nisu ustalila prezimena, već su se dobijala ili u obliku "kolektivnih" naziva, kao Tasovci i sl., ili u pridevskom obliku prema imenu oca ili dede, pa je stoga i nastala razlika: Anđelovi(ć) i Taskovi(ć) u njenoj porodici. 

Posebno je u tim krajevima ovaj nastavak "ić" imao zlosrećnu sudbinu: dok su ga pod Turcima sveštenici podređeni grekofonoj "Vaseljenskoj patrijaršiji" mahom izostavljali - učitelji i drugi srpski nacionalno osvešćeni ljudi, nastojali su da to isprave.
 

Inače, sama imena rodonačelnika u njenoj porodici - Tasko, Stanoja - govore o poreklu sa juga Balkana i, moguće iz tzv. cincarskog denacionalizovanog kruga budući da su se oni kretali preko današnje južne Makedonije, ali i današnje Bugarske, preko Klisure u današnjoj Srbiji, do Inogošta i Vlasine.

Stoga nije ni čudo da u oblasti Vlasine postoji porodica Tasinih i Đurinih od šire porodice Strumićevih koja je, početkom 20. veka, brojala 11 domaćinstava i slavila Sv. aranđela. U oblasti Pčinje, u selu Rusce, zabeležena je početkom prošlog veka porodica Tasinci, skoriji doseljenici, sa slavama Sv. aranđel i Sv. Nikola. Prvobitno prezime - Strumićevi nastalo je prema kraju u kome su prethodno, pre seobe, boravili - Strumi(ci)...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online