Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BOGDANOVIĆ

Pismom, svojeručno kucanim, obratio se etnolozima "Vesti" gospodin Gavrilo Bogdanović, po zanimanju šofer iz Zibnena u Švajcarskoj, a rođen 1937. godine u selu Priboj kod Lopara, BiH, Republika Srpska (zaseok Gornji Priboj). Piše nam: "Saznao sam da se moj predak Bogdan doselio u selo ispod Majevice u bespuće, bežeći pred turskim zulumom..." Bogdan je imao četiri sina: Gaju ili Gavrila, i još trojicu kojima beleži imena, ali naš čitalac dalje nastavlja samo sa Gajinim potomstvom jer je on od njegove "loze". Gajo je bio prvenac, a imao je samo jednog sina Đuru, a on Teodora i još jednog sina i četiri ćerke dok je Teodor, čitaočev otac, bio još bogatiji porodom: osim našeg g. Gavrila, još četiri sina i dve ćerke "bliznice". Vremenom se umnožio broj posebnih porodica do 15 domaćinstava, ali su se već od generacije ovog čitaoca počeli raseljavati po svetu tako da ih, u Priboju, danas ima samo tri.

Spomenuli smo da g. Gavrilo, ništa ne zna o svom poreklu; krsnu slavu nam nije naveo, a u celu priču je uneo i pretpostavke o srodstvu sa nekim drugim Bogdanovićima iz Surdulice i sela Bare kod Požarevca.

Srećom, njegovo selo, Priboj, nešto pre, a nešto posle Drugog svetskog rata, ispitivao je veliki srpski etnolog Milenko S. Filipović i objavio u svojoj monografiji "Majevica (...)", 1969, pa tako saznajemo da je Bogdanovićima slava Jovanjdan i da su - iako su neko vreme boravili i u okolini Gacka - daljim poreklom iz Pive, štaviše da su iz familije iz koje je bio i čuveni junak Bajo, zvani Pivljanin! 


O Baju Pivljaninu, istorijskoj i epskoj ličnosti, hajduku i hajdučkom harambaši iz Stare Hercegovine, velikom borcu protiv Turaka - pisano je više puta, a najbolju sintezu nalazimo u knjizi "Piva (...)", 1971, akademika Obrena Blagojevića.

Po njemu, Bajo - kome se ne zna pravo ime, ali ovaj autor misli da se zvao upravo Bajo - rodio se oko 1637. godine, "po svoj prilici" u selu Rudinici. Neki pisci su smatrali da mu je prezime bilo Nikolić, ali O. Blagojević drži da je to bio samo patronim, po ocu Nikoli, a da se prezivao Blečić, tj. poticao iz ovog bratstva koje "od davnina" živi u selu Seljani.

Blečići su se, inače, dosta iseljavali pa kod Rijeke, u današnjoj Republici Hrvatskoj, postoji i selo Blečići u kojem je, prema "Leksiku prezimena SR Hrvatske" rađenom na osnovu popisa stanovništva iz 1948. godine, još bilo porodica ovog prezimena za koje smo sigurni da su davno pokatoličene i pohrvaćene.
 

Blečići, pak, koji su, kao Bogdanovići, preko niže Hercegovine stigli do Majevice - sačuvali su ne samo pravoslavnu veru, nego i veoma jaku srpsku nacionalnu svest koju su pokazali posebno u Drugom svetskom ratu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online