Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

KOSIĆ

Iz Austrije etnolozima "Vesti" piše Tanja Kosić u želji da sazna sve o svom poreklu. Porodica, sve do čukundede Jovana, potiče iz sela Pervan kod Banje Luke, a krsno ime je Sv. Jovan Krstitelj, 20. januara.

Izveštaji o Kosićima su nepotpuni i prilično zbunjuju i nas, iskusnije istraživače, porekla porodica. Prezime potiče od matronima Kosa(ra), očigledno nastalo po nekoj udovici koja je bila dovoljno ugledna u svojoj mikro-sredini.

Međutim, kako je teško verovati da na tako malom prostoru bude toliko udovica sa imenom Kosa (a uvek se radi o jednoj ili dve kuće), te da tako imaju i različito poreklo i slave - pokušali smo da utvrdimo neke od puteva pravaca seoba Kosića makar i različitih slava, da bismo uočili bar neku pravilnost ili podudarnost prvobitnih zavičaja i njihovog viševekovnog "skrivanja" i zametanja tragova u toku svojih kretanja.
 

U Pounju ima porodica Kosić u selima Pučenik i Teočak i njihovo poreklo se vezuje za Grahovo i za familiju Runić (u nekim slučajevima se pisalo Runjić, što je i ispravnije - ali je tek Vuk smislio slovo "Nj"), iz Popova Polja u Hercegovini. Tamo se, u Trebinju, Kosići spominju kao nekadašnja vrlo stara porodica čijih predstavnika danas nema.

Mnogi Kosići su u Hercegovini katolici, a u zapadnoj Bosni i - muslimani. Očigledno je da su bili vrlo ugledni i, stoga, i više podvrgnuti pritiscima da promene veru i progonima. Odavde, iz Hercegovine, iseljavali su se u Boku, gde ih i danas ima u Herceg-Novom, Igalu i Mojdežu, ali opet sa različitim slavama, od kojih preovlađuje Đurđevdan, a pored Nikoljdana i Jovanjdana, javlja se i Aranđelovdan.

Kosići su izgleda primali slavu većine u primorskim gradovima ili su to bile slave svetitelja-zaštitika mesta kome je bila posvećena i lokalna crkva, pa se tako može objasniti heterogenost krsnih imena ove porodice u Boki.
 

Najjednostavnije objašnjenje bi bilo ono koje daju i A. i V. Miljanić za crnogorska prezimena. A to je - da vode poreklo iz Banjana u Hercegovini. Ovo potvrđuje i tezu da su vrlo stara porodica, jer su banjačke porodice prisutne na ovom prostoru od 15. veka. Njihove slave su i Jovanjdan i Nikoljdan.
 

Postoji, međutim, još jedna mogućnost za koju smatramo da će biti jedino sasvim tačna, a to je da potiču iz Komana, od Bandića koji su svoju prvobitnu slavu Jovanjdan, promenili tokom seoba prema Bosni u Đurđevdan.

Ponedeljak 08.08.2011. 15:49
procitala sam vas tekst ....nisam strucnjak ali sam slusala stare ljude koji su nama djeci pricali odakle potice nase prezim kosić ...tata mi je iz donjeg pervana i slavimo djurdjevdan i po nekoj prici:Nekada davno za vrijeme turske vladavine su postojala 3 brata koja su se prezivala glubović,posto su bili ugledni u selu i protivili se trcima tako su i sav narod u selu pobunili protiv istih da bi nakraju sva tri brata morala pobjeci i spasiti se da ih turci nebi ubili,po toj nekoj prici jedan od te trojice brace se nastanio u pervan i zvao se kos pa otuda i to prezime.Ne znam da li ova prica ima smisla ali svi kazu da je tako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online