Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

DOZET

Iz Nirnberga piše g. Rade Dozet koji bi želeo da zna svoje korene. Rođen je u selu Pećane kod Korenice u Krbavskom Polju, gde je nekad bilo 18 domaćinstava Dozeta, a samo su tri, nastale od odeljene braće, bile u krvnom srodstvu. Slavili su Mitrovdan, 8. novembra. Čitalac veli da im niko nije mogao određeno da kaže odakle potiču. Bilo je pretpostavki da su sa Kosova, odnosno od Peći - napominjemo da je to Metohija - pa je po tom gradu, navodno, i njihovo selo dobilo ime, po drugim tvrdnjama su iz Raške, a po trećima iz Crne Gore. Ipak, ono što je bilo potrebnije od ovih činjenica - g. Dozet nije naveo. Na primer, koje sve generacije koje su živele u Pećanima zna ili koliko su dugo tamo beleženi kao stanovnici, a takođe nedostaje nam "porodična priča", jer su prethodno pobrojane pretpostavke, po našem mišljenju, dobijene nečijim istraživanjem. Evo i zbog čega smo tog mišljenja.

Kao prvo, poreklo iz Raške je logičan zaključak koji se nameće čitanjem knjige "Naselja i stanovništvo Like" u kojoj se kaže da su u 16. veku na koreničko područje naseljeni stočari iz oblasti Lima i Tare koje su Turci terali pred sobom. Druga teza, po kojoj su sa Kosova nije sasvim netačna (jer oni i potiču od današnje Kosovske Mitrovice - Dmitrovice), ali ne i od Peći.

Naselje Pećani starije je od navedenih, bar u vreme turskih osvajanja Balkana. Prvi spomen o njemu potiče još iz 14. veka. Prema "Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije"1915. su zabeleženi Dozeti: u Pećanima (bilo je 30 kuća) i u Krbavici (jedna). U "Karlovačkom vladičanstvu" kaže se za Dozete da su pravoslavni Srbi sa samo jednom slavom - Sv. Dimitrijem.

U "Leksiku prezimena SR Hrvatske", Dozeti su zabeleženi kao najbrojnije porodice u Pećanima (61 osoba) i u Hrkanovcima (Đakovo, 18 osoba), zatim u Đakovu, Garešnici, Novoj Gradišci, Otočcu, Petrinji, Tenji, Vinkovcima i Zagrebu. Kao "Dozeti", zabeleženi su u Dardi (Beli Manastir). 


Dozeti su u Liku stigli preko Dalmacije i delom, preko Hercegovine, ali im je nemoguće ući u trag, jer su prezime verovatno dobili tek po doseljenju. Osim u Hrvatskoj, nigde se više ne pojavljuju - ni u Bosni, ni u Crnoj Gori, ni u Hercegovini. Oni su najverovatnije jedno vreme bili u oblasti paštrovskog plemena Mitrovića, nekad Dmitrovića, gde su prihvatili plemensku slavu Mitrovdan i kasnije se sa njihovim porodicama iseljavali duž mora na sever.

Zbog toga smo uvereni da su u Primorje došli iz današnje severne Grčke i Albanije, a preko Paštrovića i Boke kao tzv. "cincarska" (pra-srpska) porodica s prezimenom Duzi - od koga je u našim krajevima nastalo - Dozet. Samo prezime bi moglo poticati od grčkog "doza", mera za količinu - a budući da su se bavili trgovinom, ne bi trebalo da bude neobično da je upravo po toj reči neki davni predak dobio nadimak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online