Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

KALAČ

Redovni čitaoci ove rubrike mogli su da zapaze neobično prezime Kalač i zanimljivu istoriju ove familije o kojoj smo pisali 10. oktobra prošle godine, u odgovoru g. Esadu Kalaču. Posle godinu i po dana ponovo nam se obraća.

 

Prihvata naše objašnjenje da su Kalači poislamljena familija iz srpskog bratstva Milačića, iz plemena Kuča, koja se naselila najpre u Rožaje, a potom u selo Zasmreče koje je kasnije i samo prozvano Kalači, sada moli da ustanovimo odakle mogu biti njegovi dalji preci - pre đeda Rizve, odnosno kako bi mogao da sazna imena svih svojih pra i čukun, čučkun-čukunđeda itd. Moli i da napišemo više o bratstvu iz kojeg su potekli Kalači, Milačićima, koji - piše on - pripadaju najvećoj grani kučkog plemena, Drekalovićima.


Pismo završava zahvalnošću redakciji i etnolozima: "Vaš vjerni čitalac, a biće to uvijek, srdačno vas pozdravlja..." Hvala mu. Navodimo ovaj lep gest jer nam je drag, pogotovo što nije čest. I etnolozi su ljudi, pa nas obraduje pohvala, mada se ne ljutimoni na primedbe. Važno nam je da li su čitaoci i čitateljke, a čitajući njihova pisma osećamo se i njihovim prijateljima, zadovoljni našim odgovorima i ovim našim ne baš jednostavnim, da ne kažemo teškim poslom.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo


Poštovani posetioci sajta,


Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com


Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.


Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


Ovo poslednje je i uvod u drugi odgovor g. Esadu. Da bi se saznala imena konkretnih predaka kojih davno više nema među živima, trebalo bi imati uvid u matične knjige umrlih na području gde su živeli. Prvi korak u tome je da se utvrdi gde se te knjige nalaze, ako - posebno one starije, iz 19. veka - uopšte postje. To znači da time treba da se pozabavi sam zainteresovani potomak ili, s njegovom ovlašćenjem, neki istraživač. I, bezbeli (Esad će razumeti tu reč), naravno - uz honorar, pošto ti troškovi - telefoniranje, odlazak u Rožaje i Podgoricu i istraživanje, pregled knjiga i mikrofilmovanje - nikako nisu mali. Nije neizvodljivo, ali košta.


Što se pitanja o Milačićima tiče, i to zahteva posebno istraživanje. G. Esad treba da nam se javi privatno - da bismo se o tome dogovorili.


Inače, o Kučima su pisali Marko Miljanov, Rus Pavel Rovinjski (čija je višetomna "Crna Gora" pre koju godinu, posle punog veka, prevedena i na srpski), Stevan Dučić i mnogi drugi, a najbolje Jovan Erdeljanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online