Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 24.03.2011.
14:12
Vestionline A

Kad je Srbin bio vuk

Pokušavamo da od zaborava otrgnemo nazive i značenje raznih verovanja, predmeta i ljudskog ponašanja iz srpske starine.

Živo i jako verovanje da je bratstvo ili pleme u srodstvu sa nekom životinjom, biljkom, nebeskim telom ili prirodnom pojavom, u drevna vremena je bilo rašireno celim svetom, pa tako i među Slovenima. Odabrana životinja postaje totem i od tada je nedodirljiva, što znači da se ne sme se ubijati niti jesti. Pripadnici jednog totema oblače se u kože životinja koje su uzeli u zaštitu. U svečanim prilikama se u njih i prerušavaju i oponašaju ih, a u slobodno vreme stalno uz sebe nose slike i figure totema ili ih tetoviraju u svoju kožu.

 

Opasne životinje su se često uzimale za toteme, jer se verovalo da neće napadati pripadnike "svog" plemena. Totemi štite pleme i tako što su u stanju da mu otkriju budućnost ili opasnost od koje se valja pričuvati. Ime "totem" se obično vezuje za severnoameričke Indijanace, jer je kod njih pod tim imenom među prvima otkriven znak ili slika životinje koja je zaštićena, nedodirljiva. Kod Indijaca su totemi i najduže ostala, ali je malo poznato da su iste običaje i verovanja o životinjama imali i stari Srbi. Preuzeli su ih od svojih predaka, slovenskih plemena, gde su totemi bili jaki u paganskoj religiji, naročito u vezi sa vukom i zmijom.


Srbi su se često, i to ne samo u figurativnom govoru, izjednačavali sa vukom u verovanjima i ritualima. Čak donedavno je bio običaj u selima da kad se rodi muško dete, za koje se sumnja da je već na meti uroka, izađe babica na vrata i objavi ukućanima: "Rodi vučica vuka, celome svetu na znanje, a vučiću na zdravlje!" Srpski epski junaci najviše su voleli da nose kape od vučje ili medveđe kože, zvane ćurak, a u vreme Božića, uz mesojeđe i na svadbama, prerušavali su se svatovi u vukove i kretali se u povorkama.


Jedna narodna makedonska priča kaže, da kada je Bog stvorio čoveka, hteo je i đavo da stvori svog čoveka. Pokušao je, ali umesto da se stvori čovek, stvorio se vuk, dok se u bosanskoj uspavanci peva: "Nini, sine, vuče i bauče, vučica te u gori rodila".
 

Srbin se često naziva vukom, kao što Vuk Karadžić napominje u izreci, kada se iznenada sretnu dva prijatelja u tuđem mestu: "Oklen tu vuka vidio?" I u srednjovekovnim dokumentima, koje je pronašao i objavio istoričar Konstantin Jireček, razni narodi se upoređuju sa životinjama, pa se tako za Srbina kaže da je vuk.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online