Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

JAKOVLJEVIĆ

U lepom i podužem pismu, iz Australije, gde živi otkad je njegovo selo Jakovac u zapadnoj Slavoniji u poslednjem ratu nestalo sa mape, g. Dimitrije Jakovljević navodi da su se njegovi preci tu doselili iz sela Čaglin, u severoistočnom delu požeške kotline. Piše da su svi stanovnici Jakovca, po tom selu, imali nadimak Čaglini.

 

U šematizmima za pakračku eparhiju stoji da su u Čaglinu, oko 1700. godine, živele četiri porodice koje se posle više ne spominju. To je vreme kada se preci našeg čitaoca doseljavaju u Jakovac, kasnije Jakobovac, kako su ga, prema katoličkim imenu Jakob umesto srpskog Jakov, preimenovale vlasti Vojne granice.


G. Dimitrija interesuje odakle su njegovi došli u Čaglin? Da li sa Velikom seobom pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, sa Kosova, ili - prema Kašićevim podacima za Slavoniju i severnu Hrvatsku - iz zapadne Srbije, u masi nekih 6.000 srpskih duša? Poznato mu je da su u Jakovcu/Jakobovcu njegovi živeli u kući br. 7 prema prvom austrijskom popisu iz 1729, pa sve do 1991. godine kada je kuća sravnjena, kao i selo, čije je katoličko ime Jakobovac u vreme Kraljevine Jugoslavije ponovo dobilo prvobitni naziv - Jakovac.


Od osnivanja, u selu su bile samo dve porodice - Jakovljevići i Slavujevići. Izgleda da su se zajedno tu i doselili. Slavili su istu slavu - Sv. Jovana, uvek se lepo slagali i međusobno sklapali brakove, tako da je čitavo selo bilo u rodbinskim vezama. Posle rata 1991-95, svi su se raselili po svetu.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo


Poštovani posetioci sajta,


Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com


Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.


Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 
Poštovani gospodine Jakovljeviću, Vaši preci su mogli da stignu u okolinu Pakraca samo sa juga, dakle, kao Krajišnici. A da je to zaista tako svedoči nam i M. Radeka koji u "Karlovačkom vladičanstvu", među srpskim svečarima navodi i tri porodična prezimena - Jakovac, sa slavama Jovanjdan i Nikoljdan (dodaje i rimokatolike sa tim prezimenom) i Jaković i Jakovljević koji slave samo Jovanjdan.


U Krajinu su mogli da se dosele preko Livanjskog polja ili Glamoča. U Livanjskom polju su zabeleženi u selu Pržno, pored puta Livno-Grahovo, doselili su se od Cetine. Ovo je verovatno bila povratna seoba. Drugi Jakovljevići su iz Glavice sa Glamoča, gde su došli iz Nuglašice oko 1890. godine, dok su Jakovljevići u Gornjem Vukovskom, u Vukovskom (polju), doseljeni od Duvna početkom 19. veka, a poreklom su iz Hercegovine. Svi slave Jovanjdan.


Na kraju, da vam otkrijemo da je staro prezime Jakovljevića bilo Slavujević. A postoje bar još dva i to mnogo starija. Jakovac je mogao biti vrsta porodičnog nadimka, skraćeno od Jakovljević, pa su i selo u koje su došli nazvali tim nadimkom. Toliko zasad. Javite nam se.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online