Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

JOVIČIĆ

Sanja Jovičić iz Bistrice kod Lazarevca pita za poreklo svoje porodice. Malo toga zna o svojim precima, najdalje dokle je mogla da stigne jesu čukundeda Petar i njegova braća Pavle i Aleksandar, svi poginuli u Prvom svetskom ratu. Krsna slava porodice Jovičić je Đurđic, 16. novembra.

 

U takvoj situaciji, nadamo se da ćemo čitateljki bar ponešto moći da otkrijemo o njenom poreklu, a što se tiče porodičnog stabla, i pored najbolje volje - ne bismo joj mogli izaći u susret, jer se u ovoj rubrici ne bavimo tim istraživanjima. Druga je priča privatno angažovanje, naravno pod uslovom da imamo neophodna imena ne samo čukundede i njegove braće nego i njihovog potomstva.


U selu Bistrici, Jovičići su bili brojniji od Pavlovića sa kojima zajedno potiču od iste porodične grane - Platanića, od kojih su se već razrodili. Njihovo doseljenje - ne zna se da li su tu i pre živeli, jer je selo obnovljeno u 18. veku, a prvi put se pominje u 17-om - pada potkraj 18. veka, kada se ovde nastanjuju najstarije familije. Slava Jovičića je Đurđic. Prema podacima za naselja i stanovništvo u Šumadiji, Jovičići su se u Boždarevac (kod Barajeva) naselili krajem 17. i početkom 18. veka i to prvi "odnekud od Sjenice". Oni su bili deo šire srodničke grupe porodica poznate pod zajedničkim imenom Bađići o kojoj nismo mogli naći drugih podataka osim da je od njih nastalo pet porodica sa različitim prezimenima i istom slavom - Đurđic.


U Velikom Borku (između sela Boždarevca, Šiljakovca i Leskovca) na Barajevskoj Reci, takođe ima Jovičića sa slavom Đurđic. Oni su se doselili pre Karađorđa, među prvih devet porodica u selu. Jovičići su sa još pet porodica različitih prezimena bili deo veće familije Plamenić. Po predanju doselile su se dve sestre iz Starog Vlaha, Prhuta i Gunjavka. Od Gunjavke su potekli Jovičići, Tomići i Jankovići. I sve porodice ove grane, slave Đurđic kao svoje krsno ime.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


U Draževcu su Vasiljevići od Jovičića, čiji se deda doselio iz Mislođina u prvoj polovini 19. veka. Slava Đurđic. U Zeokama su od Jovičića sadašnji Rajkovići, čiji se predak doselio iz Bistrice od Radojičića, slava Đurđic. Iako ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo srodstvo među svim ovim Jovičićima, oni bi mogli biti i vrlo staro stanovništvo, naseljeno u Šumadiju pre Prvog srpskog ustanka pa se se razgranalo i raselilo po njoj pod različitim prezimenima.


Po nekim indicijama, Jovičići bi trebalo da vode poreklo sa Kosova. Druga je mogućnost, prema M. Nedeljkoviću, da su se u više šumadijskih sela naselili upravo u vreme Prvog ustanka ili čak posle Drugog, i to iz Vasojevića. Prezime Jovičić je od deminutivnog oblika Jovica a ono od hipokoristika Jova/Jovo koje je od posrbljenog imena Jovan (preko grčkog, a izvorno od hebrejskog, Johanan, sa značenjem "Jahve je milostiv").

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online