Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

VRABAC, ranije Konjević

Iz Stare Pazove piše nam gospođa Valentina Savić koju prvenstveno interesuje njeno devojačko prezime - Vrabac. Kaže da su i njen otac Draško, deda Stojan i pradeda Ostoja rođeni u Gradini kod Omarske (Prijedor) u današnjoj Republici Srpskoj. Sadašnje prezime uzeo je navodno jedan od predaka kada se "udao" (tj. prizetio u ženinu porodicu) za devojku iz familije Vrabac a ranije su se - prema kazivanju babe naše čitateljke - prezivali Konjević.

 

U zaseoku u kome su živeli Vrapci postoji još nekoliko porodica (čitateljka im ne navodi prezimena) i svi slave Svetog Nikolu koga porodica gospođe Valentine samo preslavlja, a slavi raniju slavu Konjevića - Đurđevdan. (To su činili po savetu sveštenika koji je govorio da treba da slave slavu Vrabaca kao slavu zemlje koju su dobili od njih.)


Preci naše čitateljke su, dakle, zapravo, Vrapci od Konjevića i to je linija koju treba pratiti u našem daljem istraživanju. Od Vrabaca su dobili prezime, zemlju i novu lokaciju, dok je osnova njihovog identiteta - porodica Konjević sa slavom Đurđevdan.


Među prezimenima u Bosni krajem devetnaestog veka, pronašli smo jedino porodice Vrabac u parohiji Gradina i Boškovići, protoprezviterijat banjolučki, ali sa slavom Sveti Jovan i u parohiji Marićka kod Prijedora Vrabičiće, sa slavom Sv. Arhiđakon Stefan. Sa slavom Nikoljdan, ima samo Vračevića kod Dervente i Prnjavora, za koje možemo pretpostaviti da su prvobitno bili Vrabčevići.


Sa porodicama koje nose prezime Konjević, sasvim je druga priča. Oni su i te kako prisutni u okolini Prijedora, upravo kao "đurđevštaci", i to u Kozarcu i Omarskoj, zatim, u Kostajnici, Božićima i Novoj Varošici, u protoprezviterijatu dubičkom, u Gradiškoj i Mašićima i Romanovcima (kod Gradiške) i Laktašima (kod Banjaluke).


Interesantno je da postoje i Konjevići od Maglaja sa slavom Đurđevdan, kao i Vra(b)čevići sa istom slavom i iz istog kraja, takođe kod Maglaja. U oblasti Osat postoji selo Konjevići na Drinjači, kao i Konjska (Rijeka) u selu Zaovinama na Tari. Odavde je pred Turcima još u petnaestom veku iseljeno puno starinačkih familija. Neki su izbegli pred njima ili su pretvoreni u raju, dok su drugi primili islam pa su ih naselili u Lici, a po gubitku ovih teritorija oni su se naselili u oblasti oko Une u Bosni, "kad je Stojan Janković otuda isterao Turke".


Konačno poreklo Konjevića moglo bi se potražiti u oblasti Bijelog Polja, u Konjevića Mali (Vraneši). Naravno, sve ovo ne bi imalo značaja ako uzmemo kao istinito predanje koje je o svojim precima čula naša čitateljka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online