Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

VUKOVIĆ

Mladi Davor Vuković pita za poreklo svoje porodice čiji su se članovi razišli na tlu bivše BiH. Njegovi Vukovići su donedavno živeli u opštini Ilijaš kod Sarajeva. Zna samo dva kolena unazad (imena oca i dede) dok za imena ostalih ne može da sazna. Od rođaka je čuo da su "iz nekog sela Doci ili Doc" (nije sasvim siguran) kod Ilijaša. Krsna slava porodice Vuković je Sv. Jovan, Krstitelj i Preteča - 20. januara. Zahvalan nam je na svakoj informaciji.

 

Među srpskim prezimenima u Bosni koje je zabeležio šematizam Dabro-bosanske arhidijeceze SPC u godini 1882. nalaze se i Vukovići i to u popriličnom broju a sa različitim slavama. Od Vukovića - "jovanjštaka", spomenućemo samo one u bližoj i daljoj okolini Sarajeva. To su parohije Pale i Rakova Noga, zatim, Papraća kod Vlasenice i Kralupi u oblasti Visoko.


Ako je naš čitalac mislio na mahalu Dolac (u množini Doci) u Sarajevskom Polju, onda ih u vreme istraživanja za Srpsku Kraljevsku Akademiju (posle Drugog svetskog rata SAN i SANU) s početka 20. veka, tamo nije bilo, ili su se, pak, mnogo kasnije tu naselili. U samom Sarajevskom Polju ima više porodica sa ovim prezimenom, ali i sa različitim slavama. Porodica Vuković u Dobroševićima (istočno od Ahatovića, a zapadno od Reljeva), sekundarno prezime Stanišići, po svemu sudeći najviše bi odgovarala srodnicima ili direktnim precima našeg čitaoca.


Ovo selo je nastalo od skorijih doseljenika (osim Radića) koji su svoje kuće gradili na krčevinama. Stanišići su se, u starom kraju, a i poduže vreme od doseljenja često su ih zvali Vukovićima. Stanišići su se prozvali po dedi Staniši koji se prvi doselio u Dobroševiće. Kasnije ih je bilo dve kuće. Oni vode poreklo iz Bijele Breze kod Kolašina i sa Manojlovićima u Dvoru su jedna familija. Slava im je Sv. Jovan, a preslavljali su i Sv. Savu.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


Vukovići iz Pive takođe slave Jovanjdan. Oni su u Pivu (na Mratinje) došli davno sa Čeva u 16. veku i prezime dobili po Vuku, svom rodonačelniku koji se tu doselio. Zbog krvne osvete morali su da se sele u okolne oblasti, pa su neko vreme bili i u Bosni. Nije isključeno da su od njih "zaostali" u Bosni njihovi potomci u Sarajevskom Polju.


Kako nemamo tačan podatak našeg čitaoca, iznećemo još jednu mogućnost o poreklu Vukovića. U Dautovcima, Visokom i Podlugovima ima porodica Vuković (slava Sv. Jovan) koje vode poreklo iz Meke Grude u Koritima (Gacko) u Hercegovini. Njihov deda se naselio u oblast Visokog pošto je bežao od kazne zbog ubijenog Turčina. Tek kasnije je "sišao" u Dautovce, a odatle sredinom 20. veka u Podlugove. Inače, daljom starinom su iz plemena Banjana u Hercegovini.


A vojvodu Vlatka Vukovića da i ne spominjemo - ostavljajući ga za posebnu studiju!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online