Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

MIŠKOVIĆ

Iz Engštingena u Nemačkoj gde sada živi i radi, piše nam g. Andrija Mišković Funk u želji da sazna svoje poreklo. On je rođen u Obrenovcu (Zabrežje), kao i njegov otac Dragoslav (Mišković) u istom selu, a radio je u Obrenovcu. U Zabrežju je 1890. rođen i njegov deda Petar, gde je stekao i penziju. U Zabrežje se najpre doselio pradeda našeg čitaoca, Svetozar Mišković sa suprugom Jelenom iz Dobanovaca kod Surčina. Čitalac kaže da je spomenuta seoba iz Dobanovaca u Zabrežje bila u 18. veku, što je nemoguće, s obzirom na to da se njegov deda Petar, a njihov sin, rodio 1890. To će, dakle, ipak biti da se zbilo u 19. veku. Naši ljudi često zaboravljaju da je prvi vek - stoleće nakon rođenja Hrista, a drugi počinje 100 godina posle tog događaja. Piše da su raniju slavu Sv. Nikolu promenili i sada slave Sv. Petku. Najvažnije pitanje glasi: da li u Zabrežju ima još porodica Mišković i koju slavu slave, kao i zbog čega je njegova porodica promenila slavu? Čuo je da u nekoj crkvi u Valjevu postoji zapis o tome!

Porodica Mišković našeg čitaoca, svakako spada u one malobrojne srpske građanske porodice koje svoje pozicije imaju još od kraja 19. veka.

Preseljenje njegovog pradede u Obrenovac (Zabrežje) pada u vreme kada se ova varošica, pored Beograda i Šapca, ističe kao značajno rečno-tranzitno mesto u novim privrednim tokovima koji se odvijaju sve više sa Evropom i naročito Austrijom i, kasnije, Austrougarskom (iz koje je možda i zbog nekog ozbiljnijeg razloga, želeo da se iseli g. Svetozar).

U našoj etnološkoj literaturi, zabeleženi su u Zabrežju samo Miškovići - preci našeg čitaoca kao doseljenici iz Srema. Bilo ih je dva domaćinstva (na samom kraju 19. veka), a krsna slava im je bila Sv. Nikola. Za njih je zabeleženo da su se doselili u drugoj polovini 18. veka.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com.

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada.

 

Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom. Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Ovaj podatak je dao i naš čitalac, ali kao pretka koji je došao iz Srema navodi čukundedu Svetozara, što nije moguće ako mu se sin (Petar) rodio 1890, odnosno to bi značilo da ga je dobio u 130-140. godini života! Ili se njegov otac, čitaočev čukundeda doselio u Zabrežje ili je u pitanju neka sasvim druga, njima srodna porodica.
 

Postoji još jedna mogućnost, a to je da su Miškovići u nekom trenutku napustili Srbiju (moguće posle sloma Karađorđevog ustanka), pa su se posle nekog vremena vratili, pogotovu što je Svetozar dobro govorio nemački jezik.

Promena slave mogla je da usledi dobijanjem miraza od Nikolića (prababa udata za Petra bila je iz te porodice kod Obrenovca) koji su slavili Sv. Petku, a time se kao praktičnije rešenje nametnula promena realizovana kao ispunjenje zaveta ovoj svetiteljki da bi se neko od ukućana izlečio od bolesti.

Ovaj slučaj nije bio usamljen, kod nas su mnogobrojni primeri verovanja u čudotvorne vode sv. Petke pri crkvama i manastirima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online