Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

RADIĆ

Iz Istre, iz Kaštelira kod Poreča, javlja nam se g. Vojo Radić i pita za poreklo svojih Radića. Rođen je u selu Rujnica, u opštini Cazin, a preci mu - prema pričanju starijih - potiču iz sela Pištaline kod Bosanske Krupe, odakle su se doselili u 19. veku. Slava porodice je Sv. Đurađ. Kaže da je "solidno uspio da sredi podatke o Radićima do 1900." ali mu nedostaje faktografija ranijeg vremena. Njegov deda je imao devet sinova i jednu kćer, dok danas u Rujnici više nema nijedne osobe iz njihove familije: svi su se iselili ili posle Drugog svetskog rata u Vojvodinu ili kasnije i najzad posle "Oluje" - tako da su njegovi srodnici sada u Putincima, Inđiji, Batajnici, Beogradu, Banatskoj Topoli i još koje kuda. Čtaoca pored porekla, zanimaju i saveti o istraživanjima i matičnim knjigama, pa mu preporučujemo da se preko interneta obrati Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Radići zauzimaju 15. mesto među 50 najbrojnijih porodica, kao velike familije koje su međusobno i nesrodne, sa čak dvadesetak različitih slava.

Što se rasprostranjenosti tiče, ravnomerno su se razmestili po čitavoj Bosni, od Vlasenice, Tešnja i Maglaja, preko Sarajeva, Visokog, Travnika i Bugojna, do Livna, Bihaća, Krupe, Dervente, Prijedora, Gradiške i Dubice.

Radići sa slavom Đurđevdan žive u parohijama: Baraći i Medna Gornja (Gerzovo), Bihać i Hrgar (Bihać), Varcar-Vakuf (posle prvog Svetskog rata: Mrkonjić-Grad) i okolne Živinice i Ljuvša, Vedovnica (Dubica), Vukovsko (Bugojno), Gašica i Bijakovac, Junuzovci, Kukolje, Miloševo Brdo-Grbavica i Gradiška-Laminačka (Gradiška), Dabar (Sanski Most), Derventa, Dobroselo, Zborište, Ivanjska i Dubovik (Krupa), Zenica (Travnik), Košutnica (Rogatica), Kravica i Liješanj (Srebrenica), Majevac (Derventa), Mičijević i Hrge (Maglaj), Omarska (Prijedor), Osijek-Blažuj i Sarajevsko Polje (Sarajevo), Pečenogovci (Prnjavor), Pribinić i Ugodnović (Tešanj), Tiškovac (Livno) i Umci (Sanski Most).


Selo Rujnica, odakle potiče čitalac, nalazi se na rečici Gatici koja ponire i uliva se u Koranu. Ime je dobila po crvenkastoj zemlji kod većeg vrela Rasta. Za vreme Laudanovog rata ovo mesto je zapustelo, a mnoge starinačke porodice se nikada nisu vratile u njega (Milići, Lubani).

Za Radiće, autor monografije o Pounju kaže da su se naselili iz Pištalina "posle Omer-paše", što bi bilo sredinom 19. veka. Posle Prvog svetskog rata, u selu ih je bilo pet domaćinstava.

Radići, potomci Rade Štrpca, nastali su iz velike grupe familija Štrpci, poreklom iz Dalmacije, za koje se govorilo da su dolaskom u Bosansku krajinu postali imućni i razgranali se. Štrpci su, inače, iz neke Štrbine u Hercegovini naseljeni u Dalmaciju, a potom u Krajinu. Kolevka svih njih je Mali Radić i Suvaja i svi slave Đurđevdan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online