Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BANDUKA

Sadržajnim elektronskim pismom javlja nam se iz Crne Gore g. Branislav Banduka, inače rođen u Sarajevu, dok se u Hadžićima rodio njegov otac, a deda i pradeda Blagoje u selu Kasatići, "na obroncima planine Igman, opština Hadžići". Krsna slava - Đurđevdan. Prema porodičnom kazivanju, Blagojev deda, Dimitrije se sa dvojicom braće doselio iz Crne Gore, najpre u zaselak Crepljani, na planini Igman pa u Kasatiće...

Zanimljivo i korisno nam je obaveštenje da su Baduke, po svemu sudeći, i u Crnoj Gori držali vodenice, jer su tu tradiciju nastavili i u Bosni. Značenjem neobično prezime, Banduka, inače je i retko - ograničeno jedino na Bosnu i to područje pravoslavnog protoprezviterijata Sarajevo. Prema Đ. Janjatoviću, 1882. su bili u parohijama: Osijek-Blažuj i Pazarić, sa slavom Đurđevdan, i Osijek-Blažuj i Sarajevo (grad), sa slavom Sv. Kralj Dečanski (narodski Mratindan).


Čitalac smatra da su se ovi "mratinjštaci" najverovatnije doselili odvojeno, pre njihove porodice, takođe iz okoline Kolašina a njegov otac se u Beogradu upoznao sa jednim Bandukom iz Prijepolja koji imaju srodnike u Prokuplju. Po sopstvenom kazivanju, oni vode poreklo iz okoline Šavnika koji je nekad bio u sklopu Stare Hercegovine.

Čitalac izlaže i podatak da su saznali da Banduka Srba, pravoslavaca, takođe poreklom iz Crne Gore ima i u severnoj Dalmaciji, pa da tu čak postoji i celo selo Banduka, ali će biti da je u pitanju nesporazum. U "Leksiku prezimena SR Hrvatske" zabeležena je u Rijeci jedna jedina (dvočlana) porodica Banduk, bez "a" na kraju a u Kninskoj Krajini, u Golubiću i Plavnom, živele su tek donekle sličnog prezimena porodice Vunduk, sa slavom Nikoljdan, u prvom, i Đurđevdan, u drugom selu. Obe grane su doseljene iz Bosne, u Plavnom u 16. a u Golubiću u 17. veku.


Već smo pisali o ovom prezimenu na molbu čitaoca Milomira Banduke iz Novih Banovaca (Srem) koji nam je izneo porodično predanje da su Banduke nekad bili "banovi podno Durmitora". Potom je došlo do raseljavanja i njegovi su otišli u Mileševu, drugi su stigli u selo Jugovac (Prokuplje), a treći u Sarajevo, u Hadžiće. Njegovi u Srbiji slave Sv. Tomu, a oni u Bosni, Đurđevdan.

Banduke iz Hadžića su izbegle u Bratunac, a otud u Srbiju. Najviše ih, pisao je ovaj čitalac, bilo u Prijepolju i Beogradu. Tada smo odgovorili da nije isključeno da su Banduke bili banovi, jer i reč duka znači gospodar, vladar, knez, kao i reč ban, ali nam nije jasno zašto bi se udvostručavao taj termin. G. Branislav, međutim, s krajnjom nepotrebnom rezervom, iznosi podatak da u Pakistanu ima i prezime Banduka a sama reč u hindu jeziku znači puška, oroz ...

Čudni su Božji putevi, možda je neki Moračanin čuo za taj naziv pa mu ostao kao nadimak a onda i prezime!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online