Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

MILENKOVIĆ

Za poreklo porodice pita nas i čitateljka Slađana Milenković iz sela Rabrovca kraj Mladenova. Slave Sv. Stevana 9. januara. Ističe da svi njoj poznati preci potiču iz ovog sela kao i da, kako kaže, "prezime nisu menjali". Dodaje još i da su se svi njeni srodnici, Milenkovići, oduvek kretali na relaciji Rabrovac-Mladenovac-Beograd. Ali, nažalost, bez ijednog imena, godine, zanimanja predaka ili porodičnog predanja! U starijim etnološkim zapisima Rabrovac se jedva i spominje, a kao glavno bliže mesto navodi se selo Kusadak. Danas je to samostalno selo, a nalazi se na regionalnom putu Mladenovac-Smederevska Palanka, blizu tromeđe tri grada: Beograda, Smedereva i Kragujevca.

Sve etnografske beleške o Milenkovićima su neujednačene i ne daju konkretan odgovor na pitanje o njihovom poreklu, tim pre što su raznorodni tj. međusobno nesrodni. Jedno je sigurno: svi Milenkovići oko Mladenovca su došli sa Karađorđevim ustankom ili neposredno posle njega, odnosno, svakako su vezani za ovaj važan događaj iz srpske istorije.

Ni kao stanovnike sela kod Mladenovca ni u smederevskoj oblasti nismo pronašli Milenkoviće sa slavom Sv. arhanđeo Stefan. U starijoj monografiji koja govori o kosmajskim selima (gde se ne spominje Rabrovac kao posebno mesto), Milenkovići su familija u Nemenikućama nastala od Milenka koji je oko 1870-ih došao sa Kosova. Slava - Sv. Petka.

U Parcanima su, pak, Milenkovići od doseljenih Bajića iz Vrtišta u nekadašnjem niškom srezu sa slavom Sv. Nikola i konačno u Rajkovcu su Milenkovići-Subići, koji slave Sv. Luku, doseljeni preko Trstene sa Kosova. U Binovcu su im rod Subotići. Subići su, pak, srodni sa Žujovićima iz Nemenikuća.

U Rabrovcu se nalazi grob Karađorđevog strica, Mirka Jovanovića (s prezimenom po njihovom dedi Jovanu - dok je Karađorđe uzeo prezime po ocu Petru) i njegovog sinovca Milinka, koje su posekli Turci 1813. u podnožju Oplenca. Na mestu gde su sahranjeni stoje dve spomenika. Ne isključujemo mogućnost da je u porodičnom predanju Milinko shvaćen kao Milenko i otud izvedeno kasnije prezime Milenkovići koji su nekad, navodno, takođe bili Jovanovići, ali sa slavom Đurđic, a doselili su se od Sjenice ...

U monografiji o smederevskom kraju, spominju se i Milenkovići-Bralovići, doseljeni iz Kladova, tačnije iz Braile, sa slavom Sv. Nikola.

Ipak, najverovatnija je mogućnost da su preci naše čitateljke potekli iz moravskog sela Trnovče gde je zabeležen podatak da je sredinom 19. veka jedan stariji čovek uzeo u kuću kao "uljeza" jednog došljaka Milenkovića koji je nasledio njegovo imanje i, time, primio njegovu slavu, Sv. arhiđakona Stefana. Ipak, bez dužih istraživanja, nije moguće da se to sazna jer i drugi Milenkovići, bez obzira na slavu, uglavnom svi vode poreklo sa Kosova na kome su bili starosedeoci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online