Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ŽUGIĆ

Iz Kolašina nam se obraća elektronskom poštom g. Borislav Boro Žugić i pita za svoje poreklo ali ne precizira da li i živi i danas u ovom mestu. (Sve naše čitaoce molimo, a to stoji i u uputstvu za obraćanje našoj rubrici, da dostavljaju osnovne podatke koji će naš olakšati rad, ali i obezbediti neophodnu dokumentaciju, u kojoj je bitna stavka adresa, privremena ili stalna.) U svom kratkom obraćanju kaže da su se Žugići u Kolašin naselili sa Žabljaka i da je njihova krsna slava Đurđevdan.

Svi Žugići su iz Drobnjaka, s tim što su tamo kasnije bili nastanjeni na dva različita lokaliteta: na Pošćenje (Žabljak) i u Mljetičak. Neki autori ih odvajaju i smatraju dvema različitim grupama, od kojih su oni prvi iz polu-mitskog plemena "Novljana", od Vulovića i njihovog ogranka Jankovića, dok su drugi ogranak Draškovića (Kneževića) koji vode poreklo od starijeg ogranka iz bratstva Miloševića.

Njihova razlika je jedino u starijoj slavi koja je sada preslava. Za ogranak Vulovića-Jankovića kome pripada naš čitalac, slava je Đurđevdan, a preslava (prislužbica) Sv. Nikola.
 

Međutim, prava je istina da svi današnji Žugići vode poreklo od Vukašina koji je rođen u Bijeloj oko 1660. godine, a samo prezime dobili su po jednom pretku koji je živeo u drugoj polovini 16. veka. Do 1740. godine živeli su jedni u Donjoj Bijeloj i o tome svedoči lokalitet koji se tako i danas zove -S Žugića Njiva. Pred "razuru" (prisilno raseljavanje od strane turske vlasti), bili su brojni i bogati, a posle toga se iseljavaju u Srbiju i Bosnu.

U Bijeloj spadnu na samo jedno domaćinstvo Vukašinovog sina Đurka koji je potom imao trojicu sinova: Spasoja, Vuletu i Stevana. Oni dođu u sukob s Turcima i isele se u puste Šarance (Pasji Nugao). Spasoje je bio vrlo ugledan i predstavljao je čitave Drobnjake i u Prijepolju i u Carigradu kod turskih vlasti. Bio je i vrlo imućan: imao je, priča se, "vetreni mlin" i stada ovaca koja su se hiljadila nekoliko puta, a gradio je i drvenu crkvicu.

Krajem 18. veka na njih ponovo napadnu Turci i opljačkaju ih, pa odluče da se isele na Jezera (Vražje Jezero) na kupljenu zemlju od nekog Turčina Kordića iz Potpeća. Spasoje je imao sinove: popa Luku i Rista a Lukin sin Filip je zamenio Spasoja u "kneštvu! Inače, Luka je imao još sinova: Jakova, Toma, Petra, Pavla i Stevana. Od ove porodice bilo je više kneževa i sveštenika.

Oko 1846. godine jedan od Žugića pređe u Svrke u Gornjoj Morači na miraz kod Čogura. I od njih je bilo dve kuće. Od 1862. godine počeli su da se iseljavaju Žugići u Jezera (u Novakovićima i u Barama, koji se, dakle, po njima i prozovu "Žugića Bare"). Kako smo već rekli, Žugići su ogranak Vulovića koji su, opet, od "Novljana", navodno doseljenih u današnji Drobnjak iz Bosne preko Banjana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online