Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

DRAGAŠ

Iz Crne Gore, verovatno upravo iz Pljevalja, Redakciji se javlja se elektronskom poštom g. Ivan Dragaš s molbom da razmotrimo "poreklo porodice Dragaš koja slavi Sv. Nikolu i pretežno je rasprostranjena na severu Crne Gore". Čitalac navodi da je na portalu "Vesti" video da smo istražili poreklo porodice Dragaš, ali onih koji slave Sv. Jovana", pa ga zanima da li imaju kakve veze sa njima.

O ovom prezimenu i familijama "jovanjštaka" koje ga nose, poodavno smo objavili odgovor. Na molbu porodice Dragaš iz Divosela, tada smo napisali da je to zapravo prezime čuvene srpske vlastelinske porodice Dragaša, od kojih je najpoznatiji bio despot Kostadin Dragaš posle čije smrti, krajem 14. veka, ova dinastija počinje da se razilazi po svetu.

Dragaši su od loze Nemanjića, čiji je direktni predak bio kralj Milutin, a kao dinastija Dragaša počinju od Ivaniša Dragaša, potomka njegovog sina iz braka sa Simonidom Konstantina Nemanjića.

Potrebni podaci

Ako želite odgovor etnologa o svom poreklu, napišite što više podataka o sebi, porodici i precima: ime i prezime, kada ste i gde rođeni, gde živite, zanimanje. To isto o svojim roditeljima i njihovim roditeljima, i porodičnu slavu, i gde još ima porodica sa vašim prezimenom.

Nisu svi Dragaši bili najvišeg roda, pa su mnogi u vreme turske okupacije ili zaboravili ili nisu smeli da pominju svoje poreklo. Neki su ostali na svojim posedima u severnoj Grčkoj, Albaniji i šarskoj župi Gora u kojoj je mesto Dragaš i danas jedan od većih centara. Sigurno je da su se preci našeg čitaoca, nakon pada srpskih država, povlačili sa svojih poseda na sever i zapad, znači i u Liku, Srpsku Krajinu.

Za razliku od poslednjeg sina Kostadina Dragaša koji se poturčio da bi ostao gospodar bar nekih teritorija, ovi drugi Dragaši su se opredelili za hrišćansku zaštitu svojih rođaka na Zapadu. Neki su to, pre ili kasnije, platili unijaćenjem i pokatoličavanjem, a neki su ostali u veri svojih dedova.
 

Nakon objavljivanja ovog odgovora, stigli su komentari dvojice čitalaca, oba sa dopunom da ima i Dragaša koji, kao naš čitalac, slave Nikoljdan. Tako čitalac Parađin piše: "Dragaši su starinom od Staroga Vlaha od Tara, iz sela Dragaša, odakle se najpre doselio u Bosnu na Međuše, Staniša Dragaš a kasnije se doselio Ristan sa sinovima.

Sad ih ima u Mrkojevićima (kao Ristanovići), Međušoj i Sarajevu. Ima ih i u Mokrom kod Sarajeva, i u Sokolovićima, gde se zovu Bartule. Slave Svetog Nikolu. A čitalac Željko je napisao: "Mislim da postoje dokazi za poreklo porodice Dragaš i njihovoj krsnoj slavi Sv. Nikola.

Koliko sam mogao saznati da je to njihova prava krsna slava, a ostale su uzimane kako su se raseljavali po svetu, ali nema zvaničnih podataka o poreklu te porodice. Ovo je izvađeno iz novina pre rata na tlu bivše SFRJ. Imam taj članak, pa ako koga interesuje neka ostavi mejl adresu, poslaću mu... Pozdrav iz R. Srpske ..." Za dalje podatke, evo mi ostavljamo adresu g. Ivana, ivandr@t-com.me - mada bi nama i drugim čitaocima koristilo da pogledamo taj napis.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online