Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

BUDIMIR

Naša čitateljka Vekić, pita za porodicu svojih roditelja, Budimir, i njeno poreklo a od podataka nam jedino navodi da su iz Bjelaja kod Petrovca (ranije: Bosanskog). Među srpskim prezimenima u Bosni zabeležene su i porodice sa prezimenom Budimir. Sve su u parohijama Bukovača i Vođenica (Petrovac), Grahovo (Livno), Gudavac (Krupa), Dabar (Sanski Most), Draksenić i Kostajnica (Dubica) i Rakeljić (Prijedor) i sve slave Sv. Arhanđela (Mihajla), osim porodica u parohiji Vrelo kod Bihaća koji slave Sv. Vasilija.

U okolini Petrovca i u samom Petrovcu ima više porodica Budimira sa slavom Aranđelovdan. Oni u Petrovcu su se doselili krajem 19. veka iz obližnjeg sela Bare a za Budimire iz Bara (posle Prvog svetskog rata ih je bilo šest domaćinstava) i susednoj Bukovači, zabeleženo je da su se 1880. godine naselili sa reke Zrmanje u Dalmaciji. U selo Cimeše kod Bjelajskog Vaganca naselili su se, izgleda, ponajpre takođe sa Zrmanje, jer ih Petar Rađenović ("Bjelajsko Polje i Bravsko") smešta u doseljenike s početka 19. veka.

U samom Bjelaju, za koji autor ove monografije kaže da je dvadesetih godina "čisto muslimansko naselje" (pa nabraja prezimenima oko tridesetak porodica ove veroispovesti), navodi slovom da ima samo tri "pravoslavne kuće" koje su se tu "odskora" naselile: Vekić, jedno domaćinstvo, slava Sv. Stevan, došli "pre tri godine iz Cimeša", Sokolović, takođe jedna kuća, slava Đurđevdan, doselili se iz Ripča kod Bihaća "pre četiri godine" a starinom su od Čajniča, kada su se zvali Glođajić, i Brdar, isto samo jedna kuća, sa slavom Alimpijevdan, koji su se naselili "pre dvanaest godina iz Malih Stjenjana".

Budimiri, su dakle, mogli doći u Bjelaj samo kasnije, posle Rađenovićevih istraživanja, eventualno i bračnom vezom sa nekom od spomenute tri porodice... Familija Budimir u Bosanskoj Krajini, prema Milanu Karanoviću, istraživaču ove oblasti, deo je veće grupe srodnih porodica koje su vrlo rasprostranjene i brojne u više mesta ne samo u Krajini, već i u Lici i severnoj Dalmaciji, poznate pod imenom Rodić-Stojisavljević. Ove porodice imaju devetnaest različitih prezimena, a početkom 20. veka bile su nastanjene u 305 kuća i sve slave - Aranđelovdan.
 

Ova grupacija porodica vodi poreklo iz Hercegovine, odakle su se pre tri-četiri veka naselili najpre u Bjelaj, a potom u Plavno, otac i devet sinova. Za njih se "pričalo" da su vrlo imućni i "sigurni", doseljeni na ove prostore sa velikim stadima. Po jednoj drugoj verziji, u Hercegovinu su se u stvari, prethodno doselili sa neke "Crne vode", čak iz "Macedonije", od Prilepa i to pre skoro četiri-pet vekova. A da je to vrlo moguće, svedoči Crna Reka u ovom delu Makedonije ...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online